V redakcii TOUCHIT sme už testovali veľa televízorov a väčšinou je to o subjektívnom posúdení kvality obrazu a zvuku. Philips OLED805 je však niečo iného. Na prvý pohľad je to prémiový typ televízora so zadným podsvietením a luxusným diaľkovým ovládaním.

Philips OLED805 dobre zapadne do modernej obývačky

Philips OLED805 dobre zapadne do modernej obývačky

Jeho osobitným prvkom je procesor P5, ktorý výrobca už pár rokov inovuje a teraz je to jeho štvrtá generácia, ktorá dostala do vienka aj funkcionalitu s umelou inteligenciou. Práve tá sa používa na vylepšenie obrazovej kvality na novú úroveň s dôrazom na realistické podanie celého obrazu. Philips, podobne ako aj ostatní výrobcovia OLED televízorov nakupujú displeje prevažne od firmy LG Displays, ktorá má na to výrobné kapacity v dostatočnom množstve a kvalite.

Zadné podsvietenie

Philips OLED805 je možné kúpiť v 55- a 65-palcovom vyhotovení a trojstranným Ambilight podsvietením. To je v podstate koruna krásy tohto televízora. V jeho zadnej časti sa nachádzajú LED diódy, ktoré emitujú svetlo na stenu za televízorom a veľmi príjemne tak dotvárajú obraz vytvorený displejom TV.

Svetlo Ambilight generujú tieto LED diódy

Svetlo Ambilight generujú tieto LED diódy

Ideálne je, ak televízor sledujete večer a máte za ním bielu stenu. Zadné podsvietenie si môžete nastaviť napr. podľa obrazu alebo podľa preferovanej farby či podľa zvuku. Tiež sa dá farba Ambilight svetla meniť podľa toho, na akú farbu máte natretú stenu. Ambilight veľmi chválime, toto iným výrobcom chýba, resp. nejako tomu neprišli na chuť ale podľa nás to pekne dotvára obraz.

Diazjn

Rovnako je netradičný aj celkový dizajn tohto televízora. Výrobca použil sklo, kov a plast. Zaujímavý je skosený stojan, ktorý pôsobí, ako keby sa televízor vznášal nad stolom. Stojan tvoria dve nožičky s povrchovou úpravou s lesklým chrómom. Verzia OLED855 je s vyhotovením stojanu s tmavým chrómom. Celkovo je tento televízor v ultratenkom vyhotovením s minimálnymi rámčekmi.

Dizajnové prvky Philips OLED805

55-palcová verzia televízora OLED805 je momentálne v cene od 1349 eur.

Android na palube

Softvérovým základom tohto televízora je operačný systémom Android TV 9, čo dáva veľký priestor na inštaláciu rôznych aplikácií so streamovaným obsahom a to aj špeciálne pre náš región.

Philips OLED805

Philips OLED805

Zároveň podporuje všetky v súčasnosti používané štandardy HDR vrátane HDR10, HDR10+ a vlastného Dolby Bright. To využijete hlavne pri streamovacích službách ako je Netflix. Android je apel univerzálne prostredie a značky ako Samsung, Panasonic alebo LG si vytvoria prostredie SmartTV presne odpovedajúce ich televízoru. Obyčajne sa tieto prispôsobené rozhrania lepšie používajú, prirodzene výrobca sa musí o prostredie neustále sám starať a aktualizovať ho.

Aktualizácia televízora je dnes mimoriadne dôležitá

Prémiové diaľkové ovládanie

Diaľkové ovládanie je niečo, čo si hneď zapamätáte pri tomto televízore. Je veľmi pohodlné pri držaní v ruke a je vybavené aj samostatným tlačidlom pre Netflix. Je prémiové s elegantnými, zapustenými a podsvietenými klávesmi. Jeho spodná časť a boky sú zabalené do kože, údajne od škótskych špecialistov na kožené výrobky. Budete milovať ten pocit, keď ho máte v ruke.

Kvalita obrazu

Tento televízor sme právom ocenili aj v rámci asociácie EISA za kvalitu obrazu. Jej dôvodom je kvalitný OLED displej ale hlavne úplne nové spracovanie obrazu s využitím umelej inteligencie. Nový procesor P5 totiž využíva neurónové siete a aj strojové učenie.

Philips OLED+805

Philips OLED805

Analyzuje tak v reálnom čase obraz a porovnáva ho s miliónmi testovacích klipov z databázy vytvorenej priamo v spoločnosti Philips TV. Posilnený tak každý z z piatich pilierov obrazovej kvality (zdroj, farba, kontrast, pohyb a ostrosť), ale procesor spolu s databázou obrazov zabezpečujú medzi týmito piliermi lepšiu rovnováhu. Analýzou všetkých prvkov obsahu na každej jednej snímke samostatne generuje procesor P5 extra kvalitný obraz. Ten sa veľmi približuje tomu, čo vnímane ako bežnú realitu okolo seba očami.

Umelá inteligencia

Softvér na umelú inteligenciu (AI) rozdeľuje zobrazovaný obsah do piatich kategórií: Príroda, Ľudia, Šport/pohyb, Čierna/kontrast a Animácia. AI vyberie v obraze správnu kategóriu a analyzuje obrazovú kvalitu, následne upraví rovnováhu medzi farbou, kontrastom, ostrosťou a pod. a takto vytvorí výsledný obraz. Umelá inteligencia funguje aj pri obraze, ktorý máte v nižšej kvalite a priamo v televízore sa tento prepočítava do vyššieho rozlíšenia a to opäť s využitím zapamätaných vzorových obrazov. Pripomíname, že toto sa robí pre každú zobrazovanú snímku samostatne, procesor P5 má čo robiť, keď len tak sledujete obraz na tomto televízore. Navyše sa tu používa funkcia Perfect Natural Reality na detekciu jednotlivých oblastí obrazu a mapovanie inverzných tónov.

Philips OLED+805

Philips OLED805

Zvuk

Páčil sa nám aj vynikajúci 50-wattový zvukový systém s viacerými reproduktormi a podporou Dolby Atmos. Celkový výkon zvukového systému je 50 W. V zadnej časti nájdete woofer so štyrmi pasívnymi žiaričmi pre hlboké basy a vpredu sú dva reproduktory pre stredy a výšky. Výborné je tak podanie hudby aj reči.

Reproduktory v zadnej často Philips OLED+805

Reproduktory v zadnej často Philips OLED805

Vyhodnotenie

Celkovo sme boli s týmto televízorom v redakcii veľmi spokojní. Dobre vyzerá a má výborný obraz doplnený systémom Ambilight. Ako vylepšenie by sme privítali ešte lepší systém SmartTV, kde za špičku považujeme riešenia od firmy Samsung. Na úplný záver už len pripomeňme, že na značkou Philips stojí veľký výrobca televízorov TP Vision. Sme veľmi zvedaví, čo sa podarí vylepšiť v ďalších verziách Philips televízorov.

Tento výrobca televízorov má aj modely, ktoré majú zvukový systém vrátane reproduktorov od prémiového výrobcu Bowers & Wilkins. Veríme, že tento model (OLED+935) sa dostane na testovanie do našej redakcie.

Galéria

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.