Technológiami nabitá Tesla model X sa podrobila „crashtestu“ a získala maximálne hodnotenie

Tento elektromobil sa od uvedenia na trh (rok 2015) podrobil prvému nezávislému nárazovému testu. Test mal veľmi pozitívne výsledky, čo sa dalo očakávať, nakoľko už prvé testy pred uvedením do prevádzky dopadli výborne.

Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky – NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) udelil Tesle model X  5-hviezdičkové hodnotenie bezpečnosti vo všetkých možných kategóriách. Model X sa tak stal prvým SUV, ktoré získalo najvyššie hodnotenie od federálneho úradu NHTSA.

Ako jeden z testov prebiehal si môžete detailne pozrieť v nasledujúcom videu. Je Tesla model X „tank“? Nie, ale ďaleko od neho nemá, tá karoséria je skutočne pevná.

„Tesla Model X je omnoho bezpečnejšie SUV, ako akékoľvek iné so spaľovacím motorom. To je dané architektúrou, spracovaním a dizajnom elektrického hnacieho ústrojenstva“. Táto správa sa objavila na Tesla Blogu.

Precízne spracovaná batéria má špeciálne orámovanie a je integrovaná do podlahy automobilu, čím vzniklo aj extrémne nízke ťažisko. Model X má preto iba minimálnu šancu, že by sa pri kolízii prevrátil. Žiadne iné SUV nemá tak nízke ťažisko, to hovoria výsledky testu.Hovorí sa, že inžinieri z Tesly chceli v rámci interných „crashtestov“ tento automobil prevrátiť, no veľmi sa im to nedarilo. Spoločnosť Tesla tvrdí, že majitelia Modelu X majú až 93% pravdepodobnosť odchodu z havárie bez vážneho poranenia. To je však veľmi odvážne tvrdenie. Aj sám Elon Musk často pridáva na svoj Twitter účet fotografie z nehôd automobilov Tesla, z ktorých všetci pasažieri vyviazli bez väčších zranení.

„Teslu model X sme si vyskúšali aj my, ako sa nám páčila sa dozviete v redakčnom videu“

Interný záujem spoločnosti o maximálnu bezpečnosť automobilov Tesla nabral na intenzite minulý rok, kedy došlo k nehode modelu S, pri ktorej tragicky zahynul človek. Táto udalosť sa vyhrotila aj faktom, že automobil bol v čase nehody v režime „autopilota“. To vyvolávalo stále nové otázky ohľadom celkovej bezpečnosti a systému „autopilota“. Napokon to skončilo tak, že federálny úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) „oslobodil“ automobilku Tesla od akéhokoľvek spoluzavinenia tejto nehody.

5-hviezdičkové hodnotenie Modelu X hrá spoločnosti Tesla určite do „karát“, nakoľko ju čaká veľmi dôležitý rok. Už onedlho začne masovo produkovať model 3, ktorý by mal byť dostupnejší ako doterajšie modely. Má to byť Tesla pre všetkých.

Zdroj: www.theverge.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu