Tesla predstavila svoj nový elektromobil.

Tesla Model Y je kompaktné SUV, ktoré sa dostane na trh budúci rok. Elektromobil ponúkne v závislosti od konfigurácie dojazd až 540 km a bude sa predávať za cenu od 47-tisíc do 60-tisíc amerických dolárov v závislosti od výbavy.

Najdrahší a najvýkonnejší model ponúkne zrýchlenie z 0 na 100 km/h v priebehu 3,7 sekundy, maximálnu rýchlosť 241 km/h a dojazd 480 km. Elektromobil tiež ponúkne rýchle nabíjanie a za 15 minút sa na nabíjačke Supercharger nabije na dojazd 270 km.

Model Y je piaty elektromobil spoločnosti Tesla. Zároveň je to druhý model, ktorého cieľom je zaujať masy a uspieť na trhu elektromobilov. Tesla z tohto dôvodu pripravuje aj lacnejšiu verziu, ktorá sa bude predávať za 39-tisíc dolárov a na trh príde v roku 2021. Táto verzia bude mať dojazd 390 km, maximálnu rýchlosť 193 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy.

Elon Musk na predstavení nového modelu povedal, že Model Y je najbezpečnejšie SUV vozidlo strednej veľkosti. Interiér vozidla mierne pripomína Model 3 a je vybavený 15-palcovým dotykovým displejom na palubnej doske. Batožinový priestor má objem až 1870 litrov. K dispozícii bude aj verzia pre 7 pasažierov, tá príde na trh v roku 2021.

Model Y je takisto pripravený na príchod autonómneho jazdenia. Obsahuje všetok potrebný hardvér, postačia mu iba softvérové aktualizácie. Ďalšie informácie nájdete na európskej stránke Tesly, ceny pre Európu však zatiaľ nepoznáme.

Tesla Model Y

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Tesla dostala konkurenciu: Elektromobil Byton má futuristický interiér, do výroby pôjde koncom roka

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu