Automobilka Tesla prehĺbila svoju stratu a to napriek tomu, že sa jej v prvom štvrťroku sa jej podarilo predať rekordný počet elektromobilov. Tržby sa zdvojnásobili až na 2,7 miliardy USD, čo bolo príjemným prekvapením aj pre investorov. Nikto však nepočítal s takto vysokou stratou. Trh zareagoval jednoznačne – pokles akcií o 3 %. Je to strata hodnoty akcie o 1,33 USD, čo je veľa.

Pritom Tesla ma na účtoch hotovosť vo výške 4 miliárd USD. Za týmito na prvý pohľad protikladmi stojí miliardár Elon Musk, ktorý si môže dovoliť investovať do elektromobility a prechodné miliónové straty ho určite nepoložia na lopatky. Z dlhodobého hľadiska je pre Teslu dobrou správou to, že strata vzniká hlavne obrovskými investíciami do výskumu a vývoja napr. do pripravovaného Modelu 3 a tiež Modelu Y, čo sa časom pravdepodobne vráti.

Rekordné predaje

Rekordné predaje boli spôsobené predovšetkým veľkým úspechom nového „skoro SUV“ – Modelu X. Za prvý štvrťrok ich Tesla predala 25 000. Uvedenie pripravovaného nového modelu sa uskutoční v júni a počas leta sa má spustiť aj jeho sériová výroba. Na Model 3 už pritom existuje 400 000 predobjednávok, čo automobilka nemá šancu uspokojiť, určite teda nie do konca roka. Počíta sa s tým, že sa do konca roka sa vyrobí tak 80 tisíc kusov tohto základného modelu s „ľudovou“ cenou 35 000 USD. Očakáva sa, že predobjednávky nového modelu Tesla uspokojí do roka. Pripravovaný Model Y má byť menšie SUV s veľmi atraktívnou cenou a toto bude podľa nášho názoru katalyzátor ďalšieho raketového nárastu predaja elektromobilov.

Nové Gigafactory

Elon Musk prezradil na konferencii TED, že Tesla plánuje sprevádzkovať až 4 nové fabriky, pričom jedna z nich by mohla byť aj v Českej republike. Cena jedna fabriky podobnej tej, ktorá stojí v Nevade je asi 5 miliárd USD. Pripomeňme, že Tesla používa batérie, na ktorých spolupracuje s firmou Panasonic a práve Panasonic má obrovskú továreň na výrobu televízorov v Plzni. Ďalšie možnosti umiestnenia Gigafactory v Európe sú v Maďarsku, Poľsku, Fínsku alebo Francúzsku. Slovensko analytici v tejto súvislosti žiaľ nespomínajú.

Z hľadiska záujmu sa predpokladá, že ďalšia z Gigafactory bude stáť v Číne, kde sa Tesla predáva veľmi dobre. V roku 2025 sa má predávať len v samotnej Číne až 7 miliónov elektromobilov. Tretia Gigafactory by mala byť v USA a o štvrtej fabrike sa nehovorí, jej existencia by mala byť prekvapením pre verejnosť.

Viac o Tesla Model X

VIDEO TOUCHIT: Redakčný test Tesla Model X (doplnené o video)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu