Jednotlivé funkcie bude uvoľňovať postupne.

Tesla koncom októbra oznámila, že výrazne vylepšuje hardvér autopilota a každé nové auto dostane do výbavy 8 kamier, 12 ultrazvukových senzorov a predný radar. Jednotlivé komponenty umožnia autu snímať okolie v 360 stupňoch s dosahom až 250 metrov. Auto dokáže rozpoznať tvrdé aj mäkké objekty a vidieť cez prach, hmlu aj dážď.

Hoci je nový hardvér autopilota súčasťou štandardnej výbavy každého vozidla, ktoré Tesla vyrobila od konca októbra, funkcia zatiaľ nebola pre vodičov dostupná. Dôvod je ten, že Tesla potrebovala najskôr získať dáta, analyzovať ich a určiť, či je funkcionalita autonómnej jazdy správna a neobsahuje závažné chyby. Aj z toho dôvodu bola funkcia najskôr sprístupnená iba pre 1000 vozidiel.

Elon Musk však na sociálnej sieti Twitter oznámil, že aktualizácia je teraz dostupná pre širokú verejnosť. Vozidlá nedostanú úplne všetky funkcie nového autopilota naraz, Tesla ich bude sprístupňovať postupne v 2 až 6-týždňových intervaloch. Ako prvé sprístupnila funkcie Traffic Aware Cruise Control, Forward Collision Warning a Autosteer+. Vozidlo teda upozorní na riziko kolízie a automaticky sa bude držať svojho jazdného pruhu, pokiaľ je rýchlosť elektromobilu menšia ako 72 km/h. V prípade vyššej rýchlosti musí prevziať riadenie vozidla vodič.

Musk takisto prezradil, že chce sprístupniť úplnú funkcionalitu nového autopilota do konca aktuálneho roka. Tesly by potom za určitých podmienok mohli jazdiť autonómne tak, ako je to prezentované v staršom videu.

Zdroj: Mashable

Prečítajte si aj:

VIDEO: Takto vidí svoje okolie Tesla v režime autopilota

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu