Tesla oznámila, že pracuje na významnej inovácii svojho autopilota, ktorá má prísť s budúcou aktualizáciou softvéru na verziu 8.0. Najväčšia zmena sa bude týkať použitia radarových senzorov.

autotesla_nowat

Kým doteraz hral primárnu úlohu kamerový systém spracovania obrazu a radarové senzory slúžili ako jeho záloha, po novom budú tieto dva systémy pri detekcii možných prekážok fungovať rovnocenne.

Tzv. „geokódovací whitelist“ objektov, ako sú dopravné značky či mosty, má pomôcť v prevencii falošných poplachov a z toho vyplývajúceho automatického zabrzdenia vozidla, ktoré môže byť pre posádku znepokojujúce, no najmä nebezpečné. Zároveň umožní rozšírenú notifikáciu potenciálnych hrozieb, ktoré sa pri terajšom nastavení dali ľahko prehliadnuť. Cieľom je zabrániť nehodám, ako bola smrteľná zo 7. mája tohto roku, kedy nákladné vozidlo prudko odbočilo doľava do dráhy cesty Tesly, avšak autopilot ho kvôli silnému slnečnému žiareniu chybne nevyhodnotil ako prekážku. Vyhodnotil to tak, že len prechádza popod dopravnú značku.

Ďalšou zmenou bude vylepšenie módu núdzového brzdenia, ktorý umožní systému automatického riadenia (čo je kľúčová časť autopilota) aktivovať ho v prípade hrozby kolízie. Okrem aktivácie samotných bŕzd bude schopný aplikovať rozličné riadiace manévre s cieľom minimalizovať dopady hroziacej zrážky. Radarový systém bude tiež vedieť posúdiť situáciu na vozovke tesne pred autom v miestach, ktoré sú mimo zorného uhlu šoféra i kamerového systému.

Nová verzia dostupná aj pre staršie autá

Tesla chce tiež vodičov novou aktualizáciou prinútiť k väčšej pozornosti počas jazdy. Hoci v súčasnosti nemusia držať ruky po celý čas na volante, autopilot ich občas vizuálne a následne aj zvukovo upozorní, nech ju dotykom potvrdia. S novým updatom budú musieť byť pozornejší, inak sa im ľahko môže stať, že po nereflektovaní na tri zvukové upozornenia sa ich miláčik rozhodne zaparkovať na najbližšom možnom odpočívadle.

Dobrou správou pre súčasných majiteľov je fakt, že novinky budú fungovať u všetkých S aj X modelov, ktoré boli distribuované od októbra 2014. CEO Tesly, Elon Musk navyše tvrdí, že autopilot bude naďalej zdokonaľovaný aj pre staršie autá bez potreby výmeny hardvérových komponentov. Update na verziu 8.0 prostredníctvom OTA bude dostupný už v najbližších týždňoch.

Zdroj The Verge

Autor: Ján Pápay

Prečítajte si aj: 

Tesla: Dve nehody autopilota, výrobca odmieta vinu

Značky:

Nechajte nám správu