Lenovo S90

Lenovo S90

Vyšším sériám portfólia tejto značky nemožno uprieť dôraz na dizajnové vyhotovenie. Tento raz však Lenovo zašlo trochu priďaleko. Nie, v ruke nemáte najnovší iPhone, ale jemu veľmi podobný telefón. A tak sme sa na „iPhone pro chudé“ pozreli bližšie. Už teraz môžeme prezradiť, že je to príjemný Dual SIM telefón, ktorý si obľúbite.

Dizajn a vyhotovenie

TIP_dizajn_vykon_nowatZaoblené hrany a hliníkové telo z neho robí zaujímavý kúsok, najmä ak vezmeme do úvahy jeho hrúbku len 6,9 mm. Rám nad aj pod displejom je väčší, ale to nám pri tomto koncepte vôbec neprekážalo. Navyše sa dobre drží v ruke a tri dotykové tlačidlá sa ľahko ovládajú. Treba si však dať pozor na používanie počas chôdze. Kvôli hladkej úprave šasi a oblým hranám sa telefón nedá pevne uchopiť do ruky. Menšia prekážka v pohodlnejšom používaní môže byť aj pre tých, ktorí si takto veľký telefón chcú oprieť o posteľ pri ležaní a čítaní alebo pozeraní filmov. Dá sa do, no tým, že nemá rovné hrany ako napríklad Lenovo P70, budete musieť držať jeho stabilitu a brániť nadmernému skĺzavaniu.

Fotoaparát je na zadnej strane zapustený, takže sa nezvyšuje jeho hrúbka a nami uvedený rozmer platí na celý telefón. Špecialitou je ale fotoaparát na prednej strane. Má 8 MPix a nechýba mu LED blesk. Zaujímavou funkciou je možnosť jeho zapnutia do stavu baterky a tak si scénu môžete prisvetlovať neustále. Horná hrana má audio konektor a keďže výrobca pod túto časť umiestnil antény, nie je z hliníka. Plastový materiál, ktorý tu je, bude náchylný na zožltnutie. Spodná hrana je dizajnovo veľmi podarená, no dve skupiny dierovania neznamenajú stereo reproduktory. Ten je tu len jeden a druhý otvor je pre mikrofón. Medzi nimi potom microUSB konektor na nabíjanie.

Technológie a používanie

Poďme na dostupnú hardvérovú výbavu. Už po zapnutí je vidieť nádherné živé farby. Super AMOLED displej tak na nás spravil dobrý dojem. Pre tých, čo používajú Full HD telefóny uvidia s dobrým okom menšie neostrosti tu použitého HD displeja. Je to však poznámka pre pokročilých, v zásade sa na displej nemôžme sťažovať a páčil sa nám. Ak by mal Full HD zvýšiť cenu telefónu, tak sa takisto prihovárame a schvaľujeme použitie HD verzie. Na displej sa dobre pozerá aj vo vonkajšom prostredí, treba ale vypnúť automatické nastavenie jasu. Trvá aj niekoľko sekúnd, kým telefón zaregistruje ostrejšie svetelné podmienky a prispôsobí tomu jas. Veľakrát sme tak radšej snímač vypli. Jeho použitie ale prináša význam najmä v noci. Poznáte to, znížite jas na minimum a displej ešte stále ťahá oči. Tu sa dá aktivovať špeciálny režim, ktorý jas ešte viac stiahne. Je to užitočné napríklad na večerné čítanie v posteli bez ďalšieho osvetlenia v miestnosti.

Telefón poháňa rovnaký CPU ako v prípade modelu Desire 620. Znamená to aj tu, že je celkovo rýchly a svižný. Platí to aj pri fotografovaní. Za bežného osvetlenia spravíte pekné fotky, rovnako tak aj pri umelom osvetlení. Tu je však treba počítať s vyšším zašumením, ktoré odhalíte pri pozeraní fotiek cez počítač. Páčilo sa nám skrášľovanie fotiek cez selfie režim. Výrobca hovorí o možnosti nakrúcania Full HD videa. No viac ako 10 fps sme s ním nedosiahli. Možno ide o chybu firmvéru, no pri takomto snímkovaní môžete na Full HD video rovno zabudnúť.

Operačná pamäť s kapacitou 2 GB a úložný priestor 32 GB bude drvivej väčšine postačovať. Nevýhodou pre niekoho môže byť, že si pamäť nerozšíri cez microSD kartu. Dual SIM slov, ktorý sa vysúva z boku nemá kombinovanú šachtu. Čiže sa nedá použiť napríklad len jedna SIM a microSD karta.

Páčilo sa nám rozhranie v telefóne a počas niekoľkých týždňov testovania výrobca uvoľnil viaceré aktualizácie. Lenovo sa teda o svojich zákazníkov stará a opravuje a vylaďujem softvér.

Hodnotenie

+ dizajn ,tenký profil, hliníkové telo, selfie fotoaparát s LED bleskom, rýchlosť systému

– zaoblenie hrán je v istých prípadoch na škodu, predná hrana náchylná na zažltnutie

Cena: 339 EUR

Zapožičal: Lenovo

Verdikt touchIT.sk

HTC Desire 620 je telefón, ktorý je určený pre používateľov hľadajúcich veľký displej. Musia ale akceptovať aj fakt, že spolu s ním budú mať aj povedzme neúmerne veľké telo. Dalo by sa zmenšiť, no aj cena by potom bola vyššia. Má rýchly fotoaparát a LTE. Základnú pamäť si mnohí s najväčšou pravdepodobnosťou rozšíria cez pamäťovú kartu.

Lenovo S90 nás zaujal svojím vyhotovením. Má hliníkové telo a je precízne spracovaný. Špecialitou je LED blesk na prednej strane, takisto aj Super AMOLED displej. Dá sa použi aj na vytváranie fotografií, škoda len degradovanie Full HD videa na 10 snímok za sekundu. Pro takmer identických parametroch je cenovo inde než predchádzajúci model. My ale tvrdíme, že cena verne kopíruje celkový zážitok z telefónu.

1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.