Rozmerovo poriadne veľký smartfón s 5,5″ uhlopriečkou displeja už atakuje zariadenia typu phablet.

Je to nielen poriadne veľký kus, no oceľové telo poriadne zavážilo na hmotnosti.

Telefón je výnimočný najmä svojou cenou. Toto je jeden z mála prípadov Full HD displeja, pevnej konštrukcie a snímačov odtlačkov za takú skvelú cenu. Iste, pri pohľade na technické parametre je tu vidieť menej výkonný procesor, no stále ide o strednú triedu. Telefón je hranatejší, ale dizajnovo sa nám páčil.

Fotoaparát je úplne zapustený do tela a v hornej časti zadnej strany je čítačka odtlačkov prstov. Na boku je tradične umiestnený kombinovaný slot na SIM karty. Spodná hrana má len microUSB konektor, hoci mriežky imitujú prítomnosť stereo reproduktorov. Mono reproduktor je však na zadnej strane. Ak je telefón položený na stole, zvuk je značne tlmený. Audio konektor tu nechýba a je umiestnený na hornej hrane.

Rozhranie

Telefón sa bude dať dobre modifikovať najmä vďaka tomu, že je tu čistý Android. To má priaznivý dopad na systémové zaťaženie. Kto však chce, ľahko si nainštaluje vlastnú nadstavbu systému. My sme využívali telefón tak, ako bol. Len vtedy sa najlepšie prejavila jeho rýchlosť v rámci jeho procesorových možností. Nevýhodou je rýchlejšie vybíjanie akumulátora. Behom hodiny klesol aj o 4 % bez toho, aby sme telefón aktívne využívali. To je pomerne veľa, keď zoberieme kapacitu akumulátora. V reáli sme si viac pochvaľovali veľkú kapacitu RAM, najmä pri prezeraní náročnejších webov s viacerými záložkami.

Veľký displej sme využili aj na sledovanie filmov, no opäť nás prenasledovala hmotnosť telefónu. Fotografovanie treba brať s rezervou a je vhodné na nenáročné scény. Paradoxne predný (selfie) fotoaparát sa nám javil lepší, ako ten hlavný. Video je tmavšie a vyváženie expozície je tu naozaj minimálne. Na manuálne preostrovanie zabudnite.

No každé ťuknutie na displej vám počas nakrúcania spraví jednu fotografiu. Na druhú stranu chválime materiálové vyhotovenie a pevnosť za danú cenu. Telefón by sa dal vlastne nazvať tuctový, neponúka žiadne extra špeciality. Zaujať parametrami a cenou sa mu naozaj podarilo.

Hodnotenie

+ kvalitné spracovanie tela, Full HD displej, čítačka odtlačkov, vynikajúca cena, čistý Android
– vysoká hmotnosť

Cena: 259 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuArchos 55 Diamond Selfie
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Micro a Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 430, 8-jadrový, max. frekvencia 1,4 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3700 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12 / 300
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 77 × 8 / 184
KonektormicroUSB
ZapožičalASBIS SK
Cena [EUR s DPH]259
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score43864
PCMark for Android – Performance3454
3DMark Sling Shot – Total score294
Graphic243
Physics1114

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

6.5 Super cena

Archos 55 Diamond Selfie je telefón, ktorý ťaží najmä z veľkej uhlopriečky, dobrej výbavy, no a v neposlednom rade aj z nízkej ceny. Je ťažší než iné modely, no celkovo sa nám pevnosť telefónu a dizajn páčili. Nadstavba tu netrýzni systém, je tu čistý Android.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 6
  • Rýchlosť 6
  • Výdrž 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.