Nádherný telefón za vynikajúcu cenu.

Je to rovnako zaujímavý model ako bol minuloročný Porto. Aj tento sa inšpiroval prírodou a hoci obal nie je vyrobený aj s prímesou kešu orieškov, podobá sa na okruhliak pri vode. Verte či nie, na dotyk je zadný kryt skutočne unikátny. Plastové telo je tak neuveriteľne príjemné na dotyk, že si to treba rozhodne vyskúšať. Má jemné zaoblenie smerom k bočným hranám. Keď k tomu pripočítame zaoblený 2.5D displej, ako celok vyzerá telefón bezchybne. V bielej verzii zvanej Champagne je skutočne vydarený a odlíši sa od ostatných čiernych telefónov na trhu. Má 4,7″ displej, čo je dobrá správa pre používateľov hľadajúcich menej rozmerný smartfón. Hmotnosť 119 gramov je takisto jedným z hlavných faktorov, ktorý na vás urobí dobrý dojem. Ak by sme si mali v našom prípade vybrať druhý telefón k hlavnému smartfónu s väčšou uhlopriečkou, toto by bol horúci kandidát.

Ovládacie prvky sú rozmiestnené klasicky, no horná hrana má okrem audiokonektora aj infraport. Môžete ním ovládať všetky zariadenia na diaľkové ovládanie s infraportom. Sami si ich naprogramujete, ak je to potrebné. Ďalšou špecialitou v cene 169 eur je okrem LTE aj biometrický snímač odtlačkov prstov. Na zadnej strane s duálnym LED bleskom a fotoaparátom je kruhový snímač. Reaguje bezchybne a môžete sa naň pri odomykaní telefónu alebo realizácii selfie spoľahnúť. Je mierne zapustený a aj celkové rozloženie prvkov vyzerá veľmi dobre. Priestor na SIM karty je na boku. Tu sa ale treba rozhodnúť, či potrebujete telefón v Dual SIM verzii alebo s pamäťovou kartou do 32 GB.

Rozhranie telefónu výrobca pomenoval ako Cool UI 8.0 a je veľmi príjemné. Optimalizáciu hodnotíme aj z pohľadu rýchlosti a zobrazenia prvkov. Aj na menšom displeji pri nastavení najmenšieho písma, sú prvky veľmi efektne usporiadané a fonty vykreslené. K dispozícii sú nastavenia na usporiadanie ikon aplikácií do automaticky vytvorených zložiek, množstvo nádherných tém alebo tapiet. Ešte tak zapracovať na dokonalejšom preklade do slovenskej lokalizácie a bude to výborné. Nie, že by ste sa stretli s čínskymi znakmi, no Napájanie a skladovanie nie je pre nastavenie napájania a pamäťového úložiska ten správny preklad. Rozhranie je plynulé, no je cítiť najmä rezervy v oblasti výkonu procesora. Je síce 4-jadrový, no 1,2 GHz je na pokročilé činnosti málo. To však nevadí, pri tejto cenovke iste každý používateľ chápe úlohu telefónu. Teda nie je jeho cieľom trhať benchmarkové rekordy. Nuž rekordy neočakávajte ani pri fotografovaní alebo nakrúcaní videa. Full HD len pri 20 sn./s. je málo. Fotoaparát niektoré fotky príliš presvetľuje a ak chcete širokouhlé, dostanete sa len na rozlíšenie 2 MPx. Pôvodne uvádzaných 8 MPx platí totiž len pri pomere strán 4:3.

Na bežné surfovanie po internete, čítanie článkov, používanie sociálnych sietí je to svižný telefón. Hry už dajú zariadeniu zabrať, nie všetky spustíte na najväčších detailoch tak, aby išli plynule. Napriek tomu na nás telefón urobil veľmi dobrý dojem. Kto hľadá stredne nižšiu kategóriu v oblasti smartfónov, Torino S by mal byť prvým zvažovaným adeptom.

Hodnotenie

+ prvotriedny dizajn a zadný kryt, grafický návrh Cool UI 8.0, nízka hmotnosť, biometrický snímač, Dual SIM, LTE
– nakrúcanie videa, rezervy pri fotografovaní

Cena: 169 EUR
Zapožičal: Coolpad

Verdikt

Coolpad Torino S je trochu iná káva. Je to super lacný telefón vzhľadom na svoje parametre. A to nehovoríme len o procesore alebo kapacite RAM. Tu máte aj snímač odtlačkov a navyše nádherný dizajn, príjemný na dotyk. Torino S si náš Tip redakcie zaslúžil.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuCoolpad Torino S
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyMicro SIM + Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor4 × 1,2 GHz, 4-jadrový,  Snapdragon 410
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, GN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus / Full HD, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 1800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]4 / 200
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]139 × 68 × 8 / 119
ZapožičalCoolpad
Cena [EUR s DPH]169
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score22123
PCMark for Android – Work performance3785
3DMark Sling Shot – Total score52
Graphic41
Physics758
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Coolpad Porto S

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.