Čím vyšší krútiaci moment, tým väčšie potešenie z jazdy. To platí nielen pre autá a motocykle, ale aj pre elektrické horské bicykle.

Haibike XDURO Nduro 8.0 je elektrobicykel, aký sme ešte v redakcii nemali. O jeho pohon sa stará FLYON s motorom HPR120S od firmy TQ a batéria FLYON 630 Wh. Motor poskytuje na najvyššom stupni podpory krútiaci moment až 120 Nm, čo je viac ako má napr. väčšina motoriek. S týmto bicyklom tak môžete doslova lietať po kopcoch a dostanete sa aj na miesta, kam by ste sa možno bez elektrického pohonu nedostali.

Haibike XDURO Nduro 8.0

Haibike XDURO Nduro 8.0

Za značkou Haibike je nemecká inžinierska firma a na bicykli je to naozaj aj vidieť. Všetko presne do seba zapadá, konštrukcia je precízna po všetkých stránkach. Väčšina klasických komponentov na bicykli je značky Shimano.

Displej s prehľadnými údajmi

Jazdec má pred sebou farebný displej a ten je ľahko čitateľný. Aktuálne jazdné údaje a systémové informácie sa zobrazujú v štyroch rôznych pohľadoch. Tiež je možné zobrazovať a analyzovať údaje zamerané na tréning, ako je kadencia, spotreba kalórií a s doplnkovou výbavou aj meranie pulzu (cez Bluetooth pripojenie). Informácie na displeji sa zobrazujú dynamicky. Pri nízkej rýchlosti vidíte všetky detaily o vašej trase a vašom výkone, pri vysokej rýchlosti sa zobrazí väčší údaj o rýchlosti, aby ste ho mohli ľahšie sledovať.

Dynamicky sa meniaci displej na XDURO Nduro 8.0. Veľmi dobre čitateľný je aj za slnečného svetla

Dynamicky sa meniaci displej na XDURO Nduro 8.0. Veľmi dobre čitateľný je aj za slnečného svetla

Výrobca vybavil tento bicykel aj dvojitými zadnými svetlami, so zábavou na ňom tak môžete pokračovať aj po západe slnka.

Nabíjanie batérie

Zospodu je motor chránený krytom z vystuženého plastu a tu je aj priestor, kde sa dá dostať k vysokokapacitnej batérii. Tá sa vyťahuje z tela bicykla pomerne náročne ale vtedy ju môžete nabíjať mimo bicykla, napr. v kancelárii alebo doma. Zostávajúcu kapacitu batérie je možné skontrolovať pomocou dotykového senzora priamo na batérii. Súčasťou dodávky je 4A nabíjačka, nabíjanie batérie s ňou trvá okolo 8 hodín. Dokúpiť sa dá aj 10 A nabíjačka, ktorá nabije úplne prázdnu batériu na 80 % kapacity už za 60 minút. Jej cena je okolo 390 eur, nabíjali sme s ňou v predajni eBajk.sk.

Toto je 4A nabíjačka ako súčasť dodávky bicykla

Toto je 4A nabíjačka ako súčasť dodávky bicykla

Asistenčné režimy

Využiť môžete päť asistenčných režimov motora, maximálny dojazd na najnižšom asistenčnom stupni je okolo 65 km. Na najvyššom okolo 28 km. Motor má extrémny výkon a to prekvapivo  v jeho kompaktnom vyhotovení. Napája ho 48-voltová batéria s vysokou hustotou energie a kapacitou 630 Wh. V tele bicykla sa batéria spája s ďalšou časťou bicykla pomocou magnetu a  batéria je zabezpečená proti krádeži zámkom. Všetky káble sú vedené vo vnútri bicykla. Výšku sedadla môžete nastavovať priamo za jazdy.

Vynovený je aj systém merania rýchlosti, ten odosiela až 18 signálov na jedno otočenie kolesa a je tak mimoriadne presný. Prehadzovačka Shimano má 11 prevodov. Samotné telo bicykla je vyhotovené z karbónu a hliníka. Svojou konštrukciou je bicykel určený skôr pre väčšieho človeka, kolesá majú veľkosť 27,5 palca. Povolená hmotnosť jazdca je až 120 kg, samotný bicykel váži 21,2 kg.

Odpruženie a pneumatiky

Tlmenie nerovností má na starosti celoodpruženie, predovšetkým predná vidlica FOX so zdvihom 180 mm. Silu tlmenia je možné ľahko nastaviť. Ďalej je to stredové tlmenie, ktoré sa dá nastaviť stlačeným vzduchom. Brzdy sú kvalitné, kotúčové. Oceníte aj pneumatiky Magic Mary s výrazným gripom. Ten budete chváliť pri jazde lesom v teréne s ostrým sklonom.

Haibike XDURO Nduro 8.0 v terénnom prostredí

Haibike XDURO Nduro 8.0 v terénnom prostredí

Mobilná aplikácia

K tomuto bicyklu patrí aj mobilná aplikácia. Spárovať sa dá s bicyklom pomocou Bluetooth pripojenia, potrebujete poznať registračný kód a sériové číslo vášho stroja. S aplikáciou dokáže zistiť napr. polohu bicykla, ďalej sledovať prejdené trasy na mape a pod.

Haibike XDURO Nduro 8.0 v terénnom prostredí

Haibike XDURO Nduro 8.0 v terénnom prostredí

Verdikt

Celkovo sa vám tento bicykel oplatí predovšetkým pri pohybe v teréne, ideálne v lese. Na asfalte veľmi rýchlo narazíte na obmedzenie asistencie motora len do 25 km/h. Samozrejme, vlastnými silami môžete ísť, koľko vám para stačí. Jeho hlavná výhoda je práve silný motor s extra vysokým krútiacim momentom.

Testovanie Haibike XDURO Nduro 8.0

Testovanie Haibike XDURO Nduro 8.0

Prirodzene, tento bicykel má svoju cenu a z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že sa ho budete báť nechať len tak odstavený na chodníku, akúkoľvek reťaz k nemu budete mať. Rovnako treba vedieť, že Nduro 8.0 je pomerne veľký bicykel a ak bývate v činžiaku, treba zohľadniť rozmery vášho výťahu.

V teréne si ho užijete plnými dúškami. Čím ťažší terén, tým lepšia zábava. Prekonáte s ním nerovnosti, o ktorých by ste si to určite nemysleli. Spoľahnúť sa môžete na odpruženie, ale hlavne na brzdenie. Po technickej stránke je to vynikajúci bicykel.

Cena: 6999 eur

Zapožičal: Haibike

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu