Konvertibilný Windows tablet je možné získať aj za menej peňazí.

S cenovkou okolo 300 eur však nečakajte zázraky. Potvrdilo nám to viacero zariadení v minulosti a HP x2 210 je ďalší dôkaz. Je jedno, o akého výrobcu ide, v tomto segmente sa jednoducho šetrí.

HP x2 210 má 10-palcový displej s rozlíšením 1280 × 800 a plastové šasi. Jeho koncept nám pripomína zariadenia radu Acer Aspire Switch. Rozdielov je z hľadiska dizajnu naozaj minimum, pričom pánt a systém pripájania klávesnice a tabletovej časti je prakticky identický. Rovnako tak aj možnosť pripojiť tablet z oboch strán a používať zariadenie v štyroch režimoch. Tak, ako to poznáme zo segmentu konvertibilných notebookov.

hp_210_2_web2016_3_nowat

10 palcov je z hľadiska pracovného využitia niekedy málo. Pokiaľ potrebujete iba písať, veľkosť vám bude postačovať. Klávesnica je prekvapujúco pohodlná. V prípade náročnejšej práce a multitaskingu však možnože usúdite, že by ste prijali väčšiu obrazovku. Kvalita je štandardná, displej nemá vyslovené slabiny, ale je poznať, že patrí do kategórie strednej triedy. Konštrukcia rekordy z hľadiska minimalistickej hrúbky alebo hmotnosti neláme, dôraz sa kladie na minimalizovanie výrobných nákladov a funkčnosť.

Už niekoľko rokov je zvykom, že 10-palcové konvertibilné Windows tablety obsahujú procesor Intel Atom, 2 GB RAM a malé úložisko. Aktuálna generácia veľa zmien neprináša. Procesor Intel Atom x5-Z8300 je o niečo rýchlejší ako jeho predchodca, a to aj z hľadiska grafického výkonu. Lepšie si poradí s multitaskingom, avšak stále platí, že ide o výbavu, ktorá postačuje pre potreby základnej kancelárskej práce. Tablet prehrá video bez sekania vo Full HD rozlíšení, s hrami budete mať problém. 2 GB operačná pamäť je použiteľné minimum, a to platí aj o 32 GB úložisku.

Klávesnica síce obsahuje zabudovaný pevný disk s kapacitou 465 GB, avšak systémový disk vás môže z času na čas iritovať. Napríklad v rámci aktualizácie operačného systému Windows 10 na novú verziu budete musieť robiť zálohu na externý disk, v opačnom prípade proces neprebehne. Nehovoriac o tom, že aktualizácia potrvá niekoľko hodín. Oproti tomu, na ostatných zariadeniach tento proces trvá hodinu. Máme na mysli veľkú aktualizáciu systému, v rámci ktorej sa objaví čierna obrazovka a systém sa akokeby inštaluje nanovo, nie štandardné malé aktualizácie, ktorým postačí reštart systému.

hp_210_1_web2016_3_nowat

Je zrejmé, že takéto detaily negatívne ovplyvňujú používateľský zážitok. Najmä, ak nemáte s podobnými zariadeniami skúsenosť z minulosti. Totiž, 10-palcové konvertibilné tablety môžu svojím konceptom ašpirovať na náhradu za notebooky, ale skôr ich považujeme za novú generáciu netbookov. So všetkými výhodami aj nevýhodami – menšou obrazovkou, dobrou mobilitou, ale aj pomalším hardvérom a obmedzeným využitím. Novinkou oproti starým netbookom je možnosť oddeliť displej od klávesnice a používať ho ako tablet. Pokiaľ však hľadáte tablet, ktorý dokáže plnohodnotne nahradiť notebook, budete potrebovať zariadenie s procesorom Intel Core m. Cena konvertibilných tabletov tejto kategórie začína na úrovni 800 eur.

Späť k 10-palcovým tabletom. Popravde, pri testovaní modelu HP x2 210 sme nepostrehli veľa rozdielov v rámci používateľského zážitku v porovnaní s rok starým konkurenčným modelom od Aceru, ktorý stojí o 100 eur menej. Áno, novinka od HP má rýchlejší procesor a plynulejší multitasking. Takisto má USB port typu C a výborné reproduktory. Dva reproduktorové pásy lemujú bočné rámy displeja, čo sa pozitívne prejavuje na kvalite reprodukcie zvuku. Avšak z hľadiska konceptu stále narážame na rovnaké obmedzenia. Intel Atom dobre poslúži pre potreby písacieho stroja a poradí si so základným multimediálnym využitím. Ale notebook nenahradí. Toto riešenie je teda určené používateľom, ktorí chcú v prvom rade mobilitu a kompaktné rozmery a sú za to ochotní obetovať niektoré ďalšie vlastnosti. HP x2 210 je z hľadiska celkovej kvality dobré zariadenie, trpí však nedostatkami, ktoré majú aj všetky zariadenia tohto segmentu. Vrátane toho, že mu niektoré úkony, ako je napr. inštalovanie programov atď., budú trvať pomerne dlho.

Cena: 379 EUR
Zapožičal: HP

Výhody:

+ Pohodlná klávesnica
+ Reproduktory

Nevýhody:

  • Pod určitým uhlom sa tablet preváži
  • Malé úložisko
  • Obmedzenie výkonu

hp_210_3_web2016_3_nowat

Parametre testovaného produktu:

ModelHP x2 210
VýrobcaHP
Veľkosť a typ displeja10,1″, IPS
Rozlíšenie1280 × 800
Operačný systémWindows 10, 64-bit
ProcesorIntel Atom x5-Z8300, až 1,84 GHz, štvorjadro
RAM2 GB
Interná pamäť32 GB / 13 GB k dispozícii + 465 GB
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejÁno / Nie / Áno
BluetoothÁno
PortyUSB-C, USB 2.0, microSD, micro HDMI
Digitálna kameraPredná, HD
Rozmery (v × š × h) [mm]264 × 173 × 9,65 (tablet) / 19,84 (tablet + klávesnica)
Hmotnosť [kg]0,6 (tablet) / 1,14 (tablet + klávesnica)

Výsledky testovania:

Model (OS Windows 10)HP x2 210
PCMark 8 – Home 3.0 score1317
Work 2.0 score1158
Creative 3.0 score1408
3DMark – Ice Storm16007
Cloud Gate1469
Sky Diver762
PCMark 8 – Home battery test5:26
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia3/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie3/5
Výdrž4/5
*PCMark Work battery life
**Test neprebehol

Verdikt touchIT

HP x2 210 je štandardný zástupca 10-palcových Windows tabletov. Tie považujeme za nástupcov netbookov so všetkými kladmi aj zápormi. Notebook vám toto zariadenie plnohodnotne nenahradí, vo funkcii prehliadača internetu a písacieho stroja dokáže uspieť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit