Santa Fe novej generácie je elegantné a výkonné SUV s veľkým vnútorným priestorom a modernými bezpečnostnými prvkami. Novinkou v rámci automobilového priemyslu je systém Rear Occupant Alert, ktorý monitoruje zadné sedadlá keď vodič opúšťa automobil. Systém pohonu všetkých kolies HTRAC s variabilným rozdeľovaním krútiaceho momentu zvyšuje agilitu a prispieva k priaznivej spotrebe paliva. Nové Santa Fé príde v budúcnosti aj ako hybrid a pulg-in hybrid.

 Santa Fe novej generácie nadväzuje na tradíciu SUV značky Hyundai

Od uvedenia Santa Fe prvej generácie v roku 2001 Hyundai predal v Európe vyše 1,5 milióna SUV. Z toho vyše 400 000 kusov tvoril model Santa Fe. To poskytne prémiový dizajn, väčší vnútorný priestor a moderné technológie.

Prémiový dizajn

Moderný a elegantný dizajn dopĺňa nápadné vyhotovenie komponentových reflektorov a kaskádovitá maska chladiča, ktorá vytvára identitu aktuálnych modelov. Ďalej je vonkajší dizajn charakterizovaný energickým postojom so širokým rozchodom kolies a výrazným, atletickým tvarom. Výrazným dizajnovým prvkom sú horizontálne denné svetlá z LED umiestnené nad reflektormi z LED.

Vďaka zväčšeným vonkajším rozmerom Santa Fe novej generácie dobre pôsobí na ceste. S dĺžkou 4770 mm, šírkou 1890 mm a dlhším rázvorom 2765 mm Santa Fe poskytuje väčší vnútorný priestor a komfort svojej posádke.

V Santa Fe novej generácie majú väčšie pohodlie aj pasažieri na druhom a treťom rade sedadiel – a to aj dospelé osoby. V druhom rade sedadiel je priestor na nohy zväčšený o 38 mm a sedadlo je o 18 mm vyššie. Nastupovanie na sedadlá v treťom rade umožňuje nový jednodotykový systém sklápania sedadiel v druhom rade. Vnútorná výška v treťom rade sedadiel bola zväčšená o 22 mm.  Základný objem batožinového priestoru vzrástol o 40 litrov na 625 litrov (VDA) pri päťsedadlovej verzii.

Vylepšený pohon všetkých kolies HTRAC

Santa Fe novej generácie má vyspelý systém pohonu všetkých kolies s adaptívnym rozdeľovaním krútiaceho momentu podľa adhézie a rýchlosti jazdy, označený je ako HTRAC. Systém pohonu všetkých kolies Hyundai novej generácie variabilne reguluje rozdeľovanie krútiaceho momentu a brzdnú silu na predných a zadných kolesách. Podporuje vodiča vo všetkých jazdných situáciách, na normálnom povrchu, snehu či šmykľavej ceste a zvyšuje stabilitu pri prejazde zákrutami.

Pre Santa Fe novej generácie sú na Slovensku na výber dva naftové motory . Modifikované motory spĺňajú novú emisnú normu Euro 6c a majú zníženú spotrebu paliva. Štandardný štvorvalcový turbodiesel 2.0 CRDi je na výber v dvoch modifikáciách s výkonom 110 kW (150 k) a 136 kW (185 k) v kombinácii so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Väčší turbodiesel 2.2 CRDi s výkonom 147 kW (200 k) má s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou o 3 až 4 percentá nižšiu spotrebu paliva ako v predchádzajúcej generácii.

Nové bezpečnostné technológie v rámci automobilového priemyslu

Hyundai dbá na bezpečnosť svojich zákazníkov. Santa Fe štvrtej generácie prichádza s jedným z najlepších kompletov bezpečnostných technológií, ako aj niektorými prvkami použitými po prvý raz v automobilovom priemysle. Všetky sú súčasťou kompletu aktívnych bezpečnostných prvkov a asistenčných systémov Hyundai SmartSense. Inovatívna funkcia Rear Occupant Alert monitoruje zadné sedadlá a upozorňuje vodiča pri opustení vozidla na osoby zostávajúce v kabíne. Systém Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist pri cúvaní na cestu z miesta s nedostatočným výhľadom nielen upozorňuje vodiča keď sa zboku približuje iné vozidlo – ale aj automaticky zabrzdí Santa Fe v nebezpečnej situácii. Safety Exit Assist zabraňuje nehodám, keď sa zozadu približujú iné vozidlá alebo cyklisti dodatočným zamknutím dverí aby pasažieri mohli vystúpiť iba keď je to bezpečné.

Pasívnu bezpečnosť zlepšuje zvýšená pevnosť karosérie, zvyšujúca ochranu posádky pri nehode. Vďaka širšiemu uplatneniu technológie tepelného tvárnenia a využitiu ocele vysokej pevnosti v podiele 57 percent sa podarilo znížiť hmotnosť karosérie pri dosiahnutí špičkových deformačných charakteristík. Ľahká a pritom pevná karoséria okrem zvýšenia bezpečnosti prispieva aj k zlepšeniu jazdnej dynamiky.

Najmodernejšie prvky konektivity

Hyundai poskytuje zákazníkom najmodernejšie prvky konektivity. Príplatkový systém infotainmentu s dotykovým displejom 20,3 cm (8 palcov), vybavený integrovanou navigáciou podporuje Apple CarPlay, Android Auto ako aj služby Live Services. Aj nižší systém infotainmentu s dotykovým displejom 17,8 cm (7 palcov) umožňuje integráciu smartfónu vodiča cez Apple CarPlay a Android Auto.

Santa Fe novej generácie má aj nový head-up displej, ktorý premieta relevantné jazdné informácie a signály bezpečnostných systémov priamo na predné okno. Vysoká svetelnosť 10 000 cd/m2 a formát obrazu 20,3 cm projekčného displeja umožňuje dobrú viditeľnosť aj za intenzívneho denného svetla a rýchle zachytenie informácií bez odpútania pohľadu vodiča od premávky pred vozidlom.

Bezdrôtové induktívne nabíjanie

Aby bol mobilný telefón vždy nabitý, Santa Fe má priehradku na bezdrôtové induktívne nabíjanie (štandard Qi) pre mobilné telefóny. Stav nabíjania telefónu sa zobrazuje kontrolným svetlom. Aby si vodič nezabudol telefón v aute, po vypnutí motora sa zobrazí upozornenie na centrálnom displeji v združenom prístroji. Na pripojenie externých zariadení má Santa Fe štandardne rozhranie USB a externý vstup AUX. Pre pasažierov vzadu je pripravená aj sieťová zásuvka na 230 V.

Základná cena Hyundai SantaFe je 34 990 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu