Koncom minulého roka uviedol Microsoft na trh druhú generáciu svojho fitness náramku Microsoft Band.

Ten sa chváli naozaj atraktívnymi špecifikáciami a funkciami. Takisto sľubuje pohodlnejší a  ergonomickejší dizajn. Práve v tomto smere prvá generácia výrazne zaostávala za konkurenčnými produktami.

Problémom bola najmä plochá konštrukcia tela náramku, ktorá sa podpísala pod horšiu ergonómiu. Microsoft Band 2 je mierne zaoblený a aj vďaka úzkemu displeju pripomína náramok Samsung Gear Fit. V tomto smere ide o jasné zlepšenie, ktoré pri nosení oceníte. Bohužiaľ, batéria zariadenia aj v prípade druhej generácie „zavadzia“ a zhoršuje pocit z nosenia náramku. Je umiestnená na konci remienka, čo sa v kombinácii s masívnou sponou, ktorá slúži na jeho zapnutie, podpisuje pod hrúbku koncov remienka na úrovni cca 1,4 cm. A to je veľa.

Hlavným nedostatkom náramku je hrúbka v okolí spony, ktorá zapína remienok. Môže za to aj batéria

Hlavným nedostatkom náramku je hrúbka v okolí spony, ktorá zapína remienok. Môže za to aj batéria

Microsoft Band 2 sa dá nosiť na ľavej aj pravej ruke, pričom displej môžete mať na vnútornej alebo vonkajšej strane. Nám sa náramok pohodlnejšie nosil s displejom na vnútornej časti ruky. Spona s batériou však často zavadzali, najmä pri nosení košele s dlhým rukávom alebo pri obliekaní bundy. V opačnom prípade nás hrubšie konce remienka tlačili, keď sme pohybovali zápästím. Aj napriek týmto nedostatkom sa druhá generácia nosí pohodlnejšie ako pôvodný Microsoft Band. V porovnaní s inými fitness náramkami alebo inteligentnými hodinkami vám však bude zavadzať už spomenutá spona, avšak uvedomíte si to iba v špecifických prípadoch. K pohodlnosti nosenia dodáme ešte toľko, že na Microsoft Band 2 sme si po chvíľke zvykli. Počas pracovného dňa alebo behania/cvičenia sme ho mali na ruke a neprekážal nám. Pociťovali sme jeho prítomnosť, nie však v negatívnom slova zmysle. Na noc sme si náramok dali dole, pravdepodobne by nám pri spánku vadil.

Fitness funkcie na jednotku

Displej ovládate dotykom. K dispozícii je aj tlačidlo pre aktiváciu displeja a akčné tlačidlo

Displej ovládate dotykom. K dispozícii je aj tlačidlo pre aktiváciu displeja a akčné tlačidlo

Band 2 je fitness náramok v pravom slova zmysle a ponúka presne to, čo by ste od zariadenia tohto typu čakali. Počíta kroky, prejdenú vzdialenosť a schody a takisto spálené kalórie. Súčasťou výbavy je senzor tepu, takže máte prehľad aj o tomto údaji. Microsoft Band 2 disponuje GPS senzorom, náramok je teda sebestačný a nemusíte so sebou nosiť smartfón, ak chcete mať podrobné informácie o vašom behu, bicyklovaní alebo chôdzi. V tomto smere dávame Microsoftu jednotku, Band 2 je výborne vybavené zariadenie a pri použití GPS senzoru poskytuje presné dáta o prejdenej vzdialenosti, rýchlosti atď. V prípade bežného počítania krokov je náramok trochu štedrejší, zaznamenal o približne 10 % viac krokov ako hodinky so systémom Android Wear. V prípade presne meranej chôdze/behu však boli údaje z náramku takmer totožné s kombináciou hodinky Android Wear + GPS zo smartfónu. Dodajme, že zariadenie obsahuje celkovo 11 senzorov. Okrem štandardných a už spomenutých senzorov aj barometer a UV monitor.

Páči sa nám, že v prípade cvičenia, behu a bicyklovania poskytuje Microsoft Band 2 naozaj podrobné údaje. Tieto režimy treba aktivovať manuálne. Po skončení aktivity máte k dispozícii podrobné informácie a to cez aplikáciu alebo cez webové rozhranie. Pozriete si presnú trasu, ktorú ste prešli, čas, priemernú rýchlosť, ale aj maximálny a priemerný tep počas vykonávania danej činnosti. Aplikácia Microsoft Health vám takisto odporučí, akú dobu by ste mali oddychovať pred opätovným cvičením/behaním s približne rovnakou fyzickou záťažou.

Výhodou je, že vďaka dotykovému AMOLED displeju máte neustále prehľad o základných údajoch. Detailnejšie informácie nájdete na webe alebo v mobilnej aplikácii. Displej má rozmery 32 × 12,8 mm a rozlíšenie 320 × 128. Je farebný, pričom mnohé aspekty si nastavíte pomocou aplikácie.

titulka_web2016_3_nowat

Výbornou funkciou zariadenia sú integrované tréningové plány. Tie sú dostupné cez mobilnú aplikáciu a do náramku si môžete poslať jeden plán, podľa ktorého cvičíte. Band 2 následne zobrazuje cviky a vibruje, keď máte skončiť aktuálny cvik a prejsť na ďalší. Je treba pravidelne pozerať na displej, kde sa zobrazuje čas cvičenia a aj názov jednotlivých cvikov. Nie je to úplne pohodlné, ale dá sa na to zvyknúť. Náramok vám s cvičením nepomôže ani neohodnotí jeho kvalitu. Treba si preto jednotlivé cviky vopred naštudovať. Aj napriek tomu, ide o unikátnu funkciu, s ktorou sme sa ešte nestretli a je to dobrá pridaná hodnota.

Čiastočná náhrada za inteligentné hodinky

Microsoft Band 2 vďaka svojmu konceptu a výbornému displeju dokáže nahradiť aj inteligentné hodinky. Ponúka funkciu hodiny, pričom displej môže zobrazovať čas neustále alebo na základe pohybového gesta – otočenia ruky. Treba nastaviť, na ktorej ruke Band 2 nosíte a či je displej na vonkajšej alebo vnútornej strane ruky. Microsoft chválime, pretože jeho náramok správne rozpoznáva pohyb ruky, a to s o poznanie väčšou úspešnosťou ako napr. hodinky s Android Wear. Tie nie vždy správne zaregistrujú náš pohyb, avšak pri používaní náramku Band 2 sme nemali problém. Čas sa ukazoval vtedy, keď sme ho potrebovali vidieť. Chválime aj viditeľnosť na dennom svetle.

Zariadenie podporuje zobrazovanie notifikácií a priame prepojenie s niektorými aplikáciami, ako je Facebook, Messenger alebo Twitter. Notifikácie si môžete iba prečítať, nedá sa na ne priamo reagovať, ako to umožňujú inteligentné hodinky so systémom watchOS a Android Wear. Avšak, aspoň máte prehľad o prichádzajúcich hovoroch, SMS správach, emailoch a správach z instantných komunikátorov. Trochu nás prekvapilo, že náramok neinformoval o emailoch cez samostatnú sekciu, ale cez spoločné notifikácie. Pritom sme používali systémového emailového klienta a systém Windows 10 Mobile. V prípade ostatných funkcií a podporovaných aplikácií sa tento problém neobjavil.

Dodajme, že zariadenie dokáže fungovať na jedno nabitie cca 2 dni. Aktívne používanie GPS senzora výdrž samozrejme skracuje, k dispozícii je šetriaci režim. Nabíjanie je magnetické, konektor sa nachádza na konci remienka.

Funguje s 3 mobilnými platformami

Pomocou mobilnej aplikácie si nastavíte notifikácie a pozriete informácie o vašej aktivite

Pomocou mobilnej aplikácie si nastavíte notifikácie a pozriete informácie o vašej aktivite

Jednou z hlavných výhod zariadenia Microsoft Band 2 je, že funguje so všetkými najobľúbenejšími mobilnými operačnými systémami. Zariadenie môžete spárovať s iPhonom, Androidom aj mobilnou platformou Windows a zážitok z používania je prakticky totožný. Je to dané tým, že Band má uzavretý operačný systém a do náramku si teda nenainštalujete aplikácie tretích strán. Avšak meranie fitness aktivít a zrkadlenie notifikácií funguje bez problémov vo všetkých (troch) prípadoch. Je fajn, že náramok môžete jednoducho spárovať s druhým telefónom, bez nutnosti továrenského resetu. Podmienkou je, aby ste boli prihlásení do rovnakého účtu v rámci aplikácie Microsoft Health. Pokiaľ budete náramok používať, odporúčame aj webové rozhranie, ktoré obsahuje podrobné informácie.

Verdikt touchIT

Microsoft Band 2 sa u nás zatiaľ oficiálne nepredáva, zo zahraničia sa dá jednoducho objednať. Cena je v rámci fitness náramkov vyššia, ale toto zariadenie ponúka bohatšiu funkcionalitu. Dá sa reálne používať ako hodinky a zobrazovanie notifikácií funguje veľmi dobre. V prípade emailov sa zobrazuje iba odosielateľ a predmet, takže nemáte k dispozícii podrobnejšie informácie, ale to nevadí. Fitness funkcie sú výborné, náramok meria presne a senzor tepu srdca takisto generuje pomerne presné hodnoty. Páči sa nám podpora troch najpoužívanejších mobilných platforiem, ktoré sú dnes na trhu. Škoda len toho dizajnu. Hoci je Band 2 ergonomickejší, hrubé konce remienka sa nedajú prehliadnuť. Páčia sa nám integrované tréningové programy, náramok by však mohol lepšie pomáhať pri cvičení.

Cena: 250 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit