V redakcii sme testovali aj skúter. Je to totiž ideálne spojenie do prehustených miest vrátane Bratislavy a Honza Forza 125 si pokojne poradí aj s každodenným dochádzaním na dlhšie vzdialenosti.

Cena skútra 4790 eur a má vynikajúci dizajn. Radosť jazdiť.

Ako sme si vyskúšali, nie je problém s Forza 125 jazdiť v daždi a tiež si poradí aj blatom. Tento skúter je na to veľmi dobre vybavený. Predovšetkým je tu čelný priesvitný kryt, ktorého polohu môžete nastaviť pomocou páčky na riadidlách.

Objem motora je 124,9 cm3, je to kvapalinou chladený benzínový motor so 4 ventilmi. Maximálny výkon motora je 11 kW pri 8750 ot. za min a maximálny krútiaci moment je 12,5 Nm pri 8,250 ot. za min. Spojka je prirodzene automatická a odstredivá. Na šoférovanie tohto skútra netreba vodičský preukaz na „veľkú motorku“.

Akčný dojazd Forza 125 je až 480 km, keďže do nádrže pred sedlom sa zmestí až 11,5 litra benzínu. K tomu máte aj funkciu Start-Stop, čo ďalej zvyšuje úsporu paliva a znižuje emisie. Motor sa pritom vypne po 3 sekundách nečinnosti a veľmi ticho sa zapne hneď po otočení plynu. Funkciu Stast-Stop môžete vypnúť, my sme ju ale používali. Spotreba paliva bola v našom prípade od 2,3 po 2,5 litra/100 km. Vľavo máte aj uzatvárateľnú odkladaciu skrinku, ktorá je vybavená aj zásuvkou na elektrický zapaľovač. Je to ideálne miesto na odkladanie smartfónu aj s možnosťou jeho nabíjania. Panel v strede riaditeľ je prehľadný, vidíte rýchlosť, aj otáčky, ďalej je tu aj palubný počítač s tzv. nekonečným nastavovaním.

Veľmi príjemné je bezkľúčové ovládanie s inteligentným kľúčom. Jednoducho si sadnete na skúter, poriadne stačíte obe brzdy a naštartujete. Kľúčik stačí mať napr. vo vrecku nohavíc. Ak máte aj zadný kufor (Smart Top Box), potom sa tento tiež otvára bezkľúčovo. Zadným kufor slúži aj ako operadlo pre spolucestujúceho. Jeho objem je až 45 litrov a cena skútra s týmto zadným kufrom je 5190 eur.

Predná brzda je kotúčová s priemerom 256 mm, zadná kotúčová s priemerom 240 mm, Výborné je odpruženie, jazda na skútri je tak veľmi pohodlná. Predné zavesenie zabezpečuje teleskopická vidlica, vzadu je dvojica tlmičov.

Hmotnosť skútra je 159 kg, výborné sú LED svetlá. Skúter sa dá kúpiť v  čiernej, bielej, červenej a modrej farbe.

Podvozok umožňuje svižnosť v premávke, skúšali sme ho aj na diaľniciach. Základom spoľahlivosti sú pneumatiky Michelin a protiblokovací brzdový systém (ABS) Honda. Úložný priestor je možné rozdeliť na uloženie prilby alebo oblečenia do dažďa a tašiek veľkosti A4.

Celkovo je Honda Forza 125 vynikajúce spojenie v dnešnom životnom štýle, pričom pod sedadlo môžete dať až dve prilby. Teda môžete kedykoľvek niekoho aj odviesť, čo sa hodí.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu