Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

TIER, popredný svetový poskytovateľ mikromobility, ktorý na Slovensku pôsobí už v 4 mestách,  a Remondis, jeden z najväčších svetových poskytovateľov služieb v oblasti recyklácie a vody, sa zaviazali posilniť spoluprácu v oblasti udržateľnosti.

Remondis spracúva lítium-iónové batérie po skončení ich životnosti na 160 000 TIER e-kolobežkách, e-bikoch a e-mopedoch v 16 európskych krajinách. Batérie, ktoré dosiahli koniec svojej životnosti, sú nasmerované do správnych recyklačných kanálov, aby bolo možné obsiahnuté suroviny čo najefektívnejšie vrátiť do príslušných materiálových cyklov. Zhodnocovanie surovín je dôležitým krokom k minimalizácii potreby primárnych zdrojov pri výrobe ľahkých elektrických vozidiel, napríklad e-kolobežiek.

Spoločnosť Remondis z Lünenu v Nemecku, spolupracuje s TIER od roku 2021 s cieľom minimalizovať vplyv zdieľanej mikromobility na životné prostredie a ekologickú stopu. Spoločne sa snažia vrátiť cenné vzácne kovy ako kobalt, nikel a mangán a ďalšie recyklovateľné materiály späť do surovinového cyklu. S cieľom predchádzať vzniku odpadu sa batérie posielajú na recykláciu len v prípade, že sa nedajú opraviť alebo poslať na využitie v rámci druhotnej životnosti, ktoré TIER ponúka cez partnerstvo so spoločnosťou Vertical Values.

Správna recyklácia lítium-iónových batérií má zásadný význam pre zníženie vplyvu našich služieb na životné prostredie, a zároveň významne prispieva k zabezpečeniu dostupnosti surovín v budúcnosti. V Remondis sme našli skúseného partnera, ktorý nás podporuje pri vývoji nových, inovatívnych riešení a perspektív pre recykláciu batérií,“ uviedla Ailin Huang, Riaditeľka oddelenia udržateľnosti, TIER.

„Sme radi, že môžeme spolupracovať so spoločnosťou TIER Mobility na ešte udržateľnejšej a ekologickejšej budúcnosti elektrickej mikromobility. Úspory CO2 a náhrada primárnych zdrojov výrazne chránia životné prostredie a klímu a zmierňujú tlak na obstarávanie v priemysle,“ skonštatoval Lukas Wiedenmann, Key Account Manager, Remondis.

V rámci svojho záväzku udržateľnosti prijala spoločnosť TIER ciele trvalo udržateľného rozvoja OSN (SDGs) ako usmerňujúci rámec a premenila ich na program s jasnými prepojeniami na každodenné činnosti. „Recyklácia je súčasťou dvanásteho cieľa trvalo udržateľného rozvoja OSN: Udržateľná spotreba a výroba. Recyklácia našich výrobkov je preto prirodzenou súčasťou nášho úsilia o ďalšiu podporu skutočnej udržateľnosti v odvetví (mikro)mobility,“ vysvetľuje Ailin Huang.

S kým spolupracuje TIER na udržateľných projektoch?

TIER sa snaží nastavovať latku udržateľnosti v odvetví mikromobility a byť neustále priekopníkom vo vývoji nových noriem. V roku 2021 oznámil svoje partnerstvo so spoločnosťou Northvolt, popredným inovátorom a dodávateľom udržateľných, vysokokvalitných batériových článkov a systémov, s cieľom zlepšiť vplyv batérií používaných v e-vozidlách na životné prostredie. TIER tiež spolupracuje s Nunam, nemecko-indickým start-upom, ktorý sa zasadzuje za ekologické dodávky energie na indickom vidieku. Vo februári 2022 TIER a berlínsky startup Vertical Values uzavreli partnerstvo s cieľom predĺženia životnosti batérií opravou a recykláciou lítiových batérií na európskych trhoch.