Máme pre vás užitočné tipy z Office, o ktorých ste možno nevedeli.

Sú to najmä tipy a rady, ktoré si dobre zapamätáte a nemusíte kvôli nim meniť registre operačného systému. Ukážeme si, ako zrýchliť inštaláciu Office 365, spúšťanie poštového klienta alebo prácu s textom v programe Microsoft Word.

Off-line inštalácia

Balík Office 365 si zväčša inštalujete ako on-line proces. Teda stiahnete si zhruba 4 MB veľký súbor a ten potom priamo počas inštalácie nainštaluje aplikácie priamo z internetu. Tento spôsob sa dá zrýchliť tým, že si inštalátor stiahnete vopred.

Najprv sa treba prihlásiť pod vaším účtom do účtu cez stránku products.office.com/sk-SK/. Tu sa treba prihlásiť a vo vašej zóne vybrať položku Služby a predplatné. Na zobrazenej stránke je odkaz Inštalovať Office. Ten vás presunie na ďalšiu stránku s odkazom Jazyk a možnosti inštalácie. Kliknutím naň sa dostanete ďalej a zvolíte odkaz Ďalšie možnosti inštalácie.

Tu okrem linku na off-line inštaláciu nájdete prehľad, kde všade je nainštalovaný kancelársky balík

Tu sa už nachádzame na stránke, ktorá priamo ponúka stiahnutie inštalačného súboru. Treba si len vybrať jazykovú verziu Office a tá sa potom stiahne priamo do počítača. Na internete sú uvedené rôzne návody, ako potom ISO obraz pripojiť k počítaču, aby sa tváril ako skutočný disk. Toto nie je potrebné. V komprimačných aplikáciách alebo napríklad Total Commanderi si stačí tieto súbory presunúť do samostatného adresára a spustiť inštaláciu. Po spustení niektorého z programov sa zobrazí výzva na registráciu a tie budú zatiaľ fungovať len v režime na čítanie dokumentov. Aktivovanie je potrebné spraviť dodatočne a programy znova spustiť. Proces trvá niekedy aj 20 sekúnd, preto treba byť trpezlivejší. Pri on-line inštalácii, keď sa všetko sťahuje z internetu priamo počas inštalovania, sa registrujete vopred. Preto je proces odlišný.

Posledný krok, ktorý umožní stiahnutie ISO obrazu priamo do počítača

Čo s pomalými doplnkami?

Microsoft Outlook ako aj iné aplikácie podporujú pridávanie doplnkov. Neraz sa doplnky nainštalujú do systému s vami žiadanou aplikáciou. No často netušíte, že aplikácia pridala aj doplnok do Outlooku. Ten sa môže spúšťať pomalšie ako obvykle a dôvodom sú práve takéto doplnky. Neexistuje univerzálna rada, ktoré sú tie dobré a ktoré zlé doplnky. Doplnok Evernote, ktorý doteraz nijako nebrzdil Outlook pri ďalšom spustení môže spomaliť otváranie aplikácie o niekoľko sekúnd. A týka sa to aj iných aplikácií. Náš tip teda znie: Vypnite doplnky, ktoré nepoužívate. Máte nainštalovaný Evernote, ale nikdy ste do neho nepridali poznámku priamym exportom z Outlooku? Vypnite ho alebo ho ponechajte vypnutý po najbližšom oznámení od Outlooku. Ten ho totiž automaticky vypne a vám zobrazí hlásenie ako je to na našom obrázku. Nie vždy je to vhodné a hoci aj za cenu spomaleného spúšťania programu potrebujete doplnky mať. Stačí len stlačiť tlačidlo Vždy povoliť tento doplnok. Potom ho poštový klient nebude zakazovať ani pri ďalšom brzdení spúšťania.

Zobrazenie pomalých COM doplnkov aj s časovou hodnotou spomalenia

Archivovanie v Office 2016

Novinkou v Outlooku je archivovanie správ jedným tlačidlom. Nemusíte vytvárať externé archívy PST súborov ako doteraz, ale mať správy na inom mieste a zároveň v prípade potreby dostupné. A to nielen na počítači, ale aj z mobilnej aplikácie. Platí to pre kontá, ktoré sú synchronizované on-line, teda Exchange alebo IMAP. Outlook vytvorí priečinok Archive. Ten potom nájdete aj v ostatných rozhraniach vášho počtového účtu.

Tlačidlo Archivovať vás zbaví nepotrebnej pošty a odloží ju do samostatného priečinka pre prípad potreby v budúcnosti

Dôležité je, že všetky správy sa budú dať vyhľadať tak, ako keby boli zaradené v ostatných priečinkoch. Podľa nastavení sa nebudú uplatňovať vyhľadávania na doručenú počtu. Nemusíte sa teda obávať, že po niekoľkých mesiacoch archivovania bude hľadanie naprieč správami trvať celú večnosť.

V prípade, že ste doteraz nemali nijakým spôsobom nastavený archívny priečinok, zobrazí sa výzva na jeho založenie alebo určenie. Môže to byť hociktorý z tých, čo už máte vytvorené, alebo si vytvoríte nový s ľubovoľným názvom.

Kalkulačka vo Worde

Kruhové tlačidlo bude odteraz vaša kalkulačka

Priamo v dokumente si môžete spočítavať aritmetické výrazy. Na to potrebujete špeciálne tlačidlo. To pridáte na panel Rýchly prístup z nastavení programu. Zobrazte si z rolovacieho zoznamu Všetky príkazy a v zozname príkazov vyhľadajte položku Vypočítať. Pridajte ju do pravého zoznamu a zmeny uložte. Teraz sa príkaz s kruhovou ikonou zobrazí na Rýchlom paneli. Najprv je potrebné mať nejaký „text“ na spočítanie. Pokojne si to môžete vyskúšať na zápise 3+8-(9*2). Text treba označiť a stlačiť tlačidlo Vypočítať. Výsledok sa zobrazí na stavovom riadku.

Miesto posledných úprav?

Na práci s dlhými odsekmi sa dá niekedy poriadne zamotať. Keď je takýchto odsekov v rámci textu viac a pohybujete sa na mnohých stranách po malých úpravách, neraz stratíte prehľad, kde ste čo upravili. Iste, máte možnosť sa vrátiť o krok späť, no tým zase rušíte posledné zmeny. Namiesto toho stlačte klávesovú skratku Shift + F5 a kurzor sa bude umiestňovať podľa toho, kde ste naposledy vykonali nejaké zmeny.

Práca s textom po stĺpcoch

Nielen T602-ka vedela pracovať s textom po blokoch

Pravdepodobne ste si niekedy pri práci s dokumentom vo Worde hovorili, aké by to bolo výborné, mazať alebo zvýrazňovať po stĺpcoch. Dá sa to veľmi jednoducho, no nie všetky úpravy je vhodné robiť týmto spôsobom.

Klávesom Alt a kliknutím myši na požadovanú oblasť a jej ťahaním vyberiete text po stĺpcoch. Po uvoľnení tlačidla myši zostane text vybratý a vy ho môžete následne upraviť. Zmeny ako farba písma alebo zvýraznenie nejako nenaruší štruktúru textu. V prípade aplikovania tučného písma sa vo výsledku trochu zmení vzhľad textu. Tým, že pridávate tučný rez písma do proporcionálneho písma, text sa ľudovo povedané mierne „rozhádže“.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.