Používateľská nadstavba Xperia je súčasťou každého smartfónu Sony Xperia.

Tento článok sme pripravovali počas používania zariadenia Sony Xperia XZ Premium, ktorý mal v dobe testovania k dispozícii operačný systém Android 7.1.1 s nadstavbou Xperia. Je preto možné, že niektoré tipy sa môžu mierne odlišovať v závislosti od toho, aký Xperia telefón používate a akú využíva verziu operačného systému.

1. Upravte si vzhľad telefónu

Nadstavba Xperia vyniká bohatými možnosťami, ako si upraviť vzhľad rozhrania telefónu. V Nastaveniach stačí ťuknúť na ponuku Motívy a vybrať si niektorý z už prevzatých motívov alebo kliknutím na Získajte ďalšie motívy si stiahnuť či zakúpiť ďalšie motívy. Výborné je, že motívy sú skvelo zapracované do rozhrania Xperie a dokážu výrazne zmeniť štýl telefónu. Určite ich vyskúšajte.

2. Zapnite si alebo si vypnite Google Feed

Xperia je prakticky jediná nadstavba tretích výrobcov, ktorá umožňuje zobrazovať informácie zo služby Google Feed (predtým Google Now) priamo na ľavej strane domovskej obrazovky. Máme na mysli nadstavby, ktoré čiastočne dopĺňajú alebo upravujú rozhranie Androidu – v poslednej dobe sú totiž čoraz obľúbenejšie čisté verzie Androidu, ktoré výrobcovia neupravujú a tie majú Google Feed automaticky.

Obrazovku Google Feed si môžete aktivovať v nastaveniach vašej domácej obrazovky. Stačí vykonať dvoma prstami gesto oddialenia obrazovky a v nastaveniach si v ponuke Rozšírené prispôsobiť nastavenie Google Now. Tieto nastavenia odporúčame preštudovať všetky, obsahujú aj ďalšie užitočné vlastnosti, ako je možnosť automaticky pridávať ikony na plochu alebo zobrazovať odporúčané aplikácie. Vedľa ikony Nastavenia si môžete taktiež zmeniť rozloženie domácej obrazovky. Stačí ťuknúť na ikonu Mriežka.

3. Aplikácia Lifelog je užitočný pomocník

Niektoré systémové aplikácie sú zbytočné, avšak aplikáciu Lifelog sme si obľúbili. Táto aplikácia meria vašu fitness aktivitu, ale okrem toho má prehľad aj o tom, ako telefón používate a čo počas dňa robíte. Lifelog má prehľad o tom, ako dlho cestujete, koľko času trávite surfovaním na webe, komunikáciou, sociálnymi sieťami, či hraním hier alebo sledovaním videa. Lifelog je užitočný pomocník, ak si chcete zo zvedavosti skontrolovať, čo ste počas dňa robili a prípadne obmedziť činnosti, pri ktorých trávite prehnane veľa času. Dáta sú uložené iba vo vašom zariadení, nikam sa neposielajú, takže aj vaše súkromie ostáva zachované.

4. Emailový klient je výborný

Xperia ponúka jeden z najlepších systémových emailových klientov, s akým sme naprieč Android zariadeniami stretli. Na aplikácii oceňujeme možnosť zoradiť emaily do jedného vlákna, ale aj výbornú integráciu udalostí z kalendára, takže v rozhraní emailu vždy vidíte najbližšie naplánované stretnutie a môžete si jednoducho pozrieť aj program pre konkrétny deň. Emailový klient takisto integruje údaje z pracovnej sociálnej siete LinkedIn.

5. Xperia Akcie zautomatizujú niektoré činnosti

Novinkou tohtoročných telefónov Sony Xperia sú tzv. Xperia Akcie. Tie nájdete v nastaveniach v položke Asistent. Xperia Akcie umožňujú automatizovať správanie vášho telefónu vo vybraných situáciách. Môžete si napr. nastaviť, aby sa v noci automaticky zapol režim Nerušiť, vypla sa svetelná dióda a znížil sa jas obrazovky. Rovnako si môžete prispôsobiť správanie počas pracovných hodín alebo používaní telefónu v zahraničí.

Xperia Akcie sú užitočnou pomôckou a majú potenciál. Aktuálne si však môžete prispôsobiť iba čas a deň, kedy sa akcie aktivujú a prípadne pridať lokalitu. Samotné akcie o nové pravidlá nerozšírite, škoda. Za zmienku stojí, že v prípade niektorých modelov (napr. Xperia XA1 Ultra) je súčasťou Xperia Akcií aj nočný režim s tlmením modrého svetla.

6. Zahrajte si na vašej konzole PlayStation 4 aj na diaľku 

Nadstavba Xperia poteší majiteľov hernej konzoly PlayStation 4. K telefónom Xperia môžete pripojiť herný ovládač DualShock 4 a pomocou neho hrať mnohé Android hry. Pripojenie DualShocku 4 využijete aj v prípade, keď sa budete chcieť na diaľku pripojiť k hernej konzole PlayStation 4 a pokračovať v hraní niektorej z AAA konzolových hier. DualShock 4 a ďalšie zariadenia pripojíte pomocou nastavenia Pripojenie zariadenia, ktoré je dostupné v hlavnej ponuke nastavení. Ku konzole PlayStation 4 sa vzdialene pripojíte pomocou aplikácie PS4 Remote Play.

7. Majte mobilné dáta pod kontrolou

Xperia ponúka pokročilé možnosti správy mobilných dát, resp. toho, ako k dátam pristupujú jednotlivé aplikácie. V nastaveniach ťuknite na ponuku Využitie dát a v rámci položky Spotreba mobilných dát si môžete pozrieť, ktoré aplikácie majú najväčšiu spotrebu. Tiež si môžete nastaviť, či môžu konkrétne aplikácie využívať dátové pripojenie aj na pozadí, resp. či im má byť udelená výnimka v režime Šetrič dát, ktorý takisto zapnete v nastavení Využitie dát. Využitie dát môžete definovať pre každú aplikáciu aj v rámci nastavenia Aplikácie a takýmto spôsobom môžete mať využitie mobilných dát naozaj pod kontrolou.

8. Upravte si usporiadanie aplikácií

Nadstavba Xperia umožňuje meniť zoradenie aplikácií, čo sa vám môže zísť, pokiaľ vám nevyhovuje štandardné usporiadanie podľa abecedy. V rámci obrazovky s aplikáciami stačí ťuknúť na tri bodky v pravom hornom rohu a zvoliť ponuku Zoradiť aplikácie. Následne si môžete vybrať, či majú byť aplikácie zoradené podľa abecedy, dátumu inštalácie alebo najpoužívanejších. K dispozícii je aj vlastné poradie.

Bonusový tip: Naučte sa používať pohybové gesto smerom dole v strede domovskej obrazovky

Takýmto spôsob sa zobrazí obrazovka s rýchlym vyhľadávaním nainštalovaných aplikácií. Zároveň sa zobrazí zoznam aplikácií, ktoré ste v poslednej dobe používali najčastejšie. Je to veľmi užitočná pomôcka pre rýchly prístup k často používaným aplikáciám alebo rýchlemu spusteniu inej nainštalovanej appky.

Prečítajte si aj:

Tipy a triky: 6 + 1 tipov, ako naplno využiť technológie Sony Xperie XZ Premium

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit