Stačí manuálne zadať prístupový bod APN v nastaveniach.

iPhone s najnovšou verziou systému iOS 10 (prípadne aj staršie verzie) môže mať problém so zobrazovaním funkcie Zdieľanie internetu, pokiaľ používate SIM kartu operátora 4ka alebo O2 – prípadne aj u iných operátorov. Funkciu nenájdete na jej obvyklom mieste a nemôžete teda ani zdieľať mobilný internet s inými zariadeniami.

Riešenie problému je našťastie jednoduché. Nasledujúce riadky obsahujú postup pre SIM kartu operátora 4ka, avšak v prípade ostatných operátorov je postup rovnaký, musíte však zadať správny názov APN bodu pre konkrétneho operátora. V prípade O2 zadajte namiesto uvedeného názvu „internet“ názov „o2internet„.

V Nastaveniach – Mobilné – Možnosti dát stačí ťuknúť na položku Mobilná dátová sieť. Následne vyplňte názov APN bodu v nastaveniach Mobilné dáta, Nastavenie LTE a Zdieľanie internetu. Vo všetkých prípadoch prístupových APN bodov stačí zadať ako názov „internet„.

Zdieľanie internetu si do systému iOS vrátite manuálnym vyplnením všetkých prístupových bodov APN v nastaveniach. Všimnite si, že na prvom obrázku je už funkcia opäť dostupná (fotili sme ho po vyplnení názvu APN bodov)

Pokiaľ tento APN bod nevyplníte vo všetkých spomenutých nastaveniach, funkcia Zdieľanie internetu nemusí byť dostupná. V našom prípade sa však po vyplnení všetkých troch APN bodov opäť zobrazila v ponuke telefónu.

Hoci je riešenie jednoduché a v princípe nejde o nič neobvyklé, z pohľadu používateľa nemusí byť nutnosť vypĺňať APN bod zrejmá. Mobilný internet totiž funguje hneď po vložení SIM karty do iPhonu bez problémov. Pre porovnanie, v prípade Androidu je situácia obvykle iná – ak telefón nedokáže automaticky načítať nastavenie APN bodov, internet vám nefunguje. Viete teda, že ho musíte v nastaveniach pridať.

Pokiaľ potrebujete poradiť s nastavením APN bodov pre jednotlivé typy zariadení, použite návod na oficiálnych stránkach operátora 4ka. Do pozornosti dávame rovnaký návod pre O2.

Prečítajte si aj:

4ka: Prehľad všetkých balíčkov. Poradíme, ktorý je pre vás najlepší (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit