Rovnako ako pri manipulácii s hotovosťou, aj v prípade vkladania údajov z platobnej karty treba byť obozretní.

Pri vkladaní údajov o platobnej karte do novej aplikácie či na webovej stránke, ktorú ste doteraz nevyužívali, odporúčame byť ostražití a to hlavne pri tých službách, ktoré nepoznáte. 365.bank odporúča dodržiavať nasledujúce tipy.

Ako prvé by ste si mali zistiť viac informácií o poskytovateľovi, resp. o samotnej službe, napríklad na webovej stránke. Vhodným zdrojom sú aj recenzie v obchodoch s aplikáciami. V prípade, že by mal nejaký používateľ pred nami negatívnu skúsenosť, určite sa na týchto miestach o ňu podelí s ostatnými.

Pri vkladaní karty do aplikácie by ste si mali všimnúť hneď niekoľko skutočností. Dôležité je, aby ste údaje z karty zadávali cez zabezpečenú platobnú bránu protokolom začínajúcim sa skratkou https:// a aby potom došlo k overeniu cez 3D Secure. Takto si môžete byť istí, že údaje z platobnej karty nedávate tretej strane, ktorá je poskytovateľom mobilnej aplikácie, ale ostávajú v zabezpečenom bankovom prostredí.

Symbolom toho, že sa nachádzame v bezpečnom prostredí, sú aj logá kartových spoločností Verified by VISA, resp. Mastercard SecureCode.

Ďalším spôsobom, ako znížiť riziko pri vkladaní platobnej karty do neznámych aplikácií, je možnosť zablokovať si nákupy cez e-commerce (resp. internetové platby) a povoliť ich len vtedy, keď ideme niečo zaplatiť. Ideálne je, ak vaša banka umožňuje manažovať nastavenia na jeho karte podľa potreby priamo v bankovej aplikácii, vďaka čomu môže byť oveľa flexibilnejší.

Pri ukladaní údajov z karty je dobré prečítať si aj podmienky využívania služby. Niektoré nás totiž môžu nechcene zaviazať na účtovanie pravidelného poplatku.

Zdroj: 365.bank

Prečítajte si aj:

365.bank a Poštová banka spustili bezkontaktné výbery z bankomatov: Peniaze vyberiete aj smartfónom či inteligentnými hodinkami

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit