Šport, ktorý mnohí sledujú pre krásu krajín. Preteky, pri ktorých vidíte scenérie aj prudké horské kopce. Za deň súťažiaci spravia viac kilometrov ako my dovolenkoví cyklisti za týždeň alebo mesiac.

Bicykle sa menia, sú rôzneho druhu a s rôznou výbavou. Či už sa chystáte si nejaký kúpiť alebo ste už zabehnutý fanúšik tohto športu, na týchto stránkach nájdete užitočné a často aj zaujímavé informácie. Tak oplatí sa cyklistom holiť si nohy alebo nie?

Nadšenci cyklistiky nájdu informácie o novinkách na webe www.cycling-info.sk. Je to web, kde máte denné spravodajstvo z tejto oblasti. Medzi zaujímavosti webu patria kalendáre, kde sa dajú sledovať aktuálne preteky naplánované na tento rok. Získate informácie o jednotlivých športovcoch a danej etape, ktorú na pretekoch absolvujú. V rámci kalendárneho roka je dostupný prehľad všetkých pretekov a detaily o nich sa dajú pozrieť aj spätne. Spracované sú vskutku podrobne aj so štartovacou listinou súťažiacich.

Podobne je zameraná aj česká stránka www.roadcycling.cz, takisto orientovaná ako spravodajský server. Hlavnú časť tvoria správy. Web je rozšírený o sekciu, kde sa dočítate o testoch komponentov aj bicyklov. Detailné recenzie a testy, podobne ako ich poznáte napríklad z technologicky zameraných webov. Sekcia LIVEreport je vhodná na sledovanie aktuálnych podujatí s aktualizáciami v odstupoch desiatok minút. Výškový profil, mapa trate a množstvo fotografií, to všetko sa dozviete z jednotlivých pretekov a ich etáp.

Slovenský Zväz cyklistiky na webe www.cyklistikaszc.sk poskytuje novinky o súťažiach v rôznych kategóriách. Nie je tu len cestá cyklistika, ale aj horská, dráhová BMX atď. Nechýba kalendár podujatí pre jednotlivé druhy cyklistiky, aktuálny zoznam reprezentácie a fotogalérie z podujatí.

Stránka www.vitajtecyklisti.sk je neoceniteľná, ak potrebujete s vaším bicyklom pomôcť. Je tu mapa certifikovaných zariadení, kde vám pomôžu s opravou bicykla, majú bezpečné miesto na jeho odloženie alebo napríklad umožnia jeho umytie či pranie a sušenie oblečenia. Už z tohto popisu je jasné, že nejde o typické servisy, kde vám toto spravia. Teda s výnimkou prania a sušenia. Pri ďalekých túrach s rozvrhom aj na niekoľko dní budete vedieť, ktoré ubytovacie zariadenie je pre tento typ výletu vhodné. Ďalšie informácie nájdete aj na blogu tejto stránky, napríklad ako to chodí pri odložení bicykla v na to určenej miestnosti daného zariadenia.

Známy slovenský magazín má svoj web na adrese www.biker.sk. Nájdete tu všetko, aktuálne novinky, recenzie a testy bicyklov a komponentov, články s radami ako na výlety, na čo si dať pozor, akú treba zvážiť výstroj a ďalšie. Detailne zameraný web, ktorý určite nevynechajte. Najmä testy, v ktorých sa dozviete detaily o penách na nafúkanie kolesa, cez odpruženú vidlicu, kolesá až po celé komplety za pár tisíc eur.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Nechajte nám správu