Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Žiakom z Ukrajiny pomáha v integrácii do vyučovania na našich školách aplikácia na učenie slovíčok WocaBee. Ukrajinskí žiaci sa v nej učia bezplatne slovenský jazyk moderným a efektívnym spôsobom. Pomoc školám v náročnej situácii poskytuje od marca tohto roku autor WocaBee – slovenský programátor Michal Ošvát. Doteraz túto možnosť využili viac ako štyri tisícky ukrajinských detí. WocaBee podporí školy v integrácii žiakov z Ukrajiny aj v novom školskom roku.

Aplikácia WocaBee (čítaj vokebí) na učenie slovíčok sa na slovenských školách používa od roku 2018. Doteraz ju na učenie cudzích jazykov využilo viac ako 300 000 žiakov a učiteľov z 9 európskych krajín. V roku 2022 získala aplikácia WocaBee ocenenie Ministerstva hospodárstva SR Inovatívny čin roka.

Autorom aplikácie je slovenský programátor Michal Ošvát. Po vypuknutí utečeneckej krízy v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine sa rozhodol umožniť bezplatné používanie aplikácie pre žiakov z Ukrajiny a pomôcť učiteľom naučiť ich efektívne slovenský jazyk.

Počas uplynulého školského roka využilo možnosť učiť sa s WocaBee 4186 ukrajinských detí. Sme veľmi radi, že našu pomocnú ruku prijali školy pre tisícky svojich nových žiakov. Ešte viac nás teší vynikajúca spätná väzba zo škôl – deti sa vďaka WocaBee veľmi rýchlo naučili základy jazyka, osmelili v komunikácii a rýchlejšie sa zaradili do kolektívu aj do vyučovacieho procesu,“ hovorí Michal Ošvát, autor aplikácie, ktorý poskytolDoteraz poskytnutá pomoc je tak  poskytnutej pomoci tak

Využitie aplikácie na výučbu slovenského jazyka pre žiakov z Ukrajiny je veľmi jednoduché. Stačí na www.wocabee.app zadať objednávku bezplatnej skúšobnej verzie a ako materinský jazyk uviesť ukrajinský a cudzí jazyk slovenský. Takto zadaná objednávka bude automaticky platná do konca školského roka 2022/2023. Všetky inštrukcie v slovenskom aj ukrajinskom jazyku následne učiteľ obdrží e-mailom.

„Uvedomujeme si, že náročná situácia na školách pokračuje aj v tomto školskom roku. Preto sme sa rozhodli bezplatnú pomoc ukrajinským žiakom poskytnúť aj od tohtoročného septembra,“ vysvetľuje Michal Ošvát.

Využitie aplikácie WocaBee na učenie slovenského jazyka pre ukrajinských žiakov prináša mnoho výhod. WocaBee je dostupná online bez nutnosti inštalácie na akomkoľvek zariadení (mobil, tablet, počítač). Učiteľ zadáva do aplikácie balíčky slovíčok, ktoré si žiaci precvičujú s použitím 10 rôznych sofistikovaných metód. Samozrejme učitelia nemusia ovládať ukrajinský jazyk, balíčky pre ukrajinských žiakov sú v aplikácii predpripravené.

Aplikácia využíva umelú inteligenciu, ktorá žiakovi precvičovanie individuálne prispôsobuje podľa toho, v ktorých slovíčkach robí najčastejšie chyby.  WocaBee dokáže slovíčka aj prečítať, či overiť u žiaka výslovnosť. Pre žiakov je takáto forma učenia veľmi motivujúca a vďaka tomu prináša výsledky.

Podrobné informácie o tom, ako využiť bezplatnú pomoc pre školy nájdu učitelia TU. Pre tých učiteľov, ktorí aplikáciu WocaBee nepoznajú, odporúčame pozrieť si online školenie pre učiteľov.

Značky: