Tizen predbehol svojho konkurenta a usadil sa s 19% podielom na trhu na druhej priečke operačných systémov inteligentných hodiniek. 

Otvorený operačný systém s linuxovým jadrom vyvíjaný Samsungom zaznamenal v prvom kvartáli tohto roka cenný úspech. Podarilo sa mu ukrojiť o 1% väčší trhový podiel ako konkurenčný Android Wear. Neohrozeným kráľom tejto kategórie ostáva WatchOS od Apple s 57% trhovým podielom, nasledovaný Tizen OS s 19%, respektíve Android Wear s 18%. Ostatní hráči si prerozdelili zvyšných 6%.

Tizen je nasledovníkom operačného systému Bada, ktorý Samsung pôvodne vyvíjal pre smartfóny, no nikdy nezaznamenal väčší úspech medzi používateľmi. So svojim predchodcom má, samozrejme, spoločného len veľmi málo. Okrem inteligentných hodiniek sa s ním môžete stretnúť aj v smart televízoroch, inteligentných chladničkách i pár smartfónoch od juhokórejského technologického giganta.

Tizenu k posunu na druhú priečku pomohol znížený záujem tradičných výrobcov ako LG, Huawei či Motorola o platformu Android Wear. Dopyt po inteligentných hodinkách má totiž u používateľov klesajúcu tendenciu a osvedčené značky preto investujú do tejto oblasti logicky menej finančných zdrojov. Na druhej strane, Samsungu pomohli veľmi vydarené smart hodinky Gear S3, ktorým sme sa detailne venovali vo viacerých dieloch článkov „Náš život so Samsung Gear S3“.

Zdroj: Android Authority