Určite ste už riešili problém ako mať aj niekde v teréne poriadny internet pre viacero zariadení – notebook, smartfón a napr. kameru. A to aj na mieste, kde nemáte elektrickú sieť. Odpoveďou je Nighthawk M1 od firmy Netgear, ktorý sme využili v praxi.

Konkrétne pripravujeme priamy prenos z predstavenia produktov, v ktorom bude aj náš komentár vo video podobe. Pri tomto procese potrebujeme mať pripojený na internet smartfón, notebook, ale tiež streamovacie zariadenia (ATEM Mini Pro od firmy Blackmagic), ktoré navyše nemá možnosť napojenia na Wi-Fi, ale len cez drôtový Ethernet.

Netgear Nighthawk M1Zdroj: TOUCHIT.sk
Veľký displej so zobrazením základných informácií ihneď po nainštalovaní zariadenia. Zelený pruh vľavo zobrazuje kapacitu batérie.

Pripojenia a možnosti využitia

Nighthawk M1 je súčasťou väčšej rodiny produktov od Netgear a už pri jeho rozbaľovaní sme si všimli dôraz na kvalitu spracovania. Na čelnej strane je efektný 2,4-palcový farebný displej v tvare kruhu, ktorý prináša najdôležitejšie údaje – na koho ste pripojení, kto je pripojený na vás, koľko dát ste preniesli a aké je heslo na pripojenie cez Wi-Fi. V zadnej časti obsahuje Nighthawk M1 prepojovací panel – je tu USB-C port pre externý zdroj elektrickej energie, USB-A port na pripojenie externého zdroja médií a našťastie je tu aj gigabitový Ethernet port, ktorý umožňuje pripojenie na internet aj takých systémov, ktoré Wi-Fi pripojenie nepodporujú.

Netgear Nighthawk M1Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadný port na Netgear Nighthawk M1. Po krajoch sú zakrytované konektory pre externé antény

Aj na batériu

Vo vnútri M1 je veľká batéria, aby zariadenie fungovalo bez potreby vonkajšieho napájania, slot na SIM kartu a šachta pre microSD kartu. Na batériu s kapacitou 5040 mAh vydrží router pracovať celý deň a celú noc. Napájací adaptér pre USB-C port je súčasťou dodávky a to s viacerými koncovkami pre elektrickú sieť.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Netgear Nighthawk M1 prichádza aj s napájacím adaptérom

Pripojenie celej pracovanej skupiny

Nighthawk M1 umožňuje pripojenie až 20 zariadení, čo vám asi bude postačovať, aj keď budete v teréne pracovať ako väčšia skupina. Je to pre vás v podstate mobilný router, cez ktorý prebieha celá komunikácia. Ak máte SIM kartu s balíčkom dátovo neobmedzených dát, je to pre vás kancelária v teréne. Jediná požiadavka je, aby ste mali v mieste aj signál pre mobilné dáta. To už na Slovensku nie je žiadna výnimka a vo väčšine prípadov ide o kvalitný signál.

USB-A port slúži na zdieľanie médií v rámci všetkých pripojených zariadení, môže to byť USB kľúč alebo externý disk. Takto môžete napr. premietač film do všetkých pripojených zariadení.

4G ale už aj ako 5G pripojenie

M1 existuje v dvoch variantoch – ako 4G LTE router s 1 gbps rýchlosťou komunikácie s kódovým označením MR1100 a ako 5G Wi-Fi 6 router s kódovým označením MR5200. Ten je takmer dvojnásobne tak drahý ako 4G router, ktorý sme aj testovali. 4G rýchlosť pri dobrom signály plne vyhovuje na streamovanie videa vo FullHD rozlíšení. Pre špecialistov – je to Cat. 16 LTE Advanced so 4-band Carrier Aggregation.

Netgear Nighthawk M1Zdroj: TOUCHIT.sk
Šachta pre SIM kartu a batéria pre Netgear Nighthawk M1

Inštalácia za minútu

Inštalácia je jednoduchá – umiestnite SIM kartu (veľkosť je miniSIM) do príslušného slotu, prípadne môžete umiestniť do M1 aj microSD kartu a využívať ju budete ako spoločné úložisko dát, nasadíte batériu, zapnete a použijete mobilnú aplikáciu na nastavenie. Tá umožňuje napr. používateľské nastavenie hesla, tiež umožňuje jednoducho zdieľať Wi-Fi pripojenie pomocou QR kódu. Sú tu aj detailné informácie o pripojených zariadeniach. Okrem mobilnej aplikácie môžete použiť aj webovú aplikáciu a aj tu zistiť podobné informácie. Z hľadiska Wi-Fi podporuje testovaný router 2,4 a 5 GHz sieť.

Netgear Nighthawk M1
Webové rozhranie na manažment pripojenia

Počas tohto procesu neinštalujete žiadny softvér. Je ale možné, že pomocou mobilnej aplikácie bude vyzvaní na aktualizáciu firmware, ako to bolo aj v našom prípade.

Mobilná aplikácia umožňuje navyše zistiť, či sa vo vašom okolí nevyskytuje iná Wi-Fi sieť, ktorá by mohla ovplyvniť kvalitu príjmu tej, s ktorou chcete pracovať (Offloading).

Kvalitný príjem

Tento router sme skúšali aj pri ceste vlakom, kedy často prechádzate aj bielymi miestami Slovenska so slabším signálom. Zistili sme, že Nigthawk M1 má podstatne lepší príjem signálu ako smartfón Samsung Galaxy S22 Ultra, evidentne je tu viac miesta na umiestnenie antény a výrobca vytvoril systém pre kvalitný príjem signálu. Ak by ani to nestačilo, na zadnom porte sú ešte skryté konektory na pripojenie dvoch externých antén cez konektor TS-9.

Netgear Nighthawk M1Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadný panel na Nighthawk M1

Vyhodnotenie

Nighthawk M1 nájde využitie aj vtedy, keď ste v hoteli a je tu napr. len jeden Ethernet port na pripojenie. Ten využijete ako zdroj internetu pre vašich ďalších 20 zariadení cez Wi-Fi a máte navyše istotu, že ide o ich bezpečné pripojenie do siete.

Zariadenie Nighthawk M1 má hmotnosť len 240 gramov a je vyhotovené tak, aby odolávalo drsnému zaobchádzaniu. Pokojne ho môžete nosiť so sebou na cesty. A bude tak základom vašej mobilnej kancelárie alebo modernej domácnosti.

Cena: 399 eur

Zapožičal: Netgear

Zdroje: vlastné, Netgear

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.