Exkluzívne sme zašli do pražského zastúpenia spoločnosti Triumph Board, ktorá vyvíja a vyrába interaktívne dotykové monitory. Tie nájdu šikovné uplatnenie v rokovacích miestnostiach a zasadačkách napríklad pri prezentáciách, rôznych kurzoch, v školstve, v bankovníctve, pri výstavách a pod.

Existuje veľkosť panelov 55, 65, 75, 86, ale aj gigantických 98 palcov. Tieto panely pritom po novom podporujú až 32 dotykov na panel súčasne, inými slovami, naraz môžu prezentovať na paneli aj viaceré osoby. Tento údaj zároveň znamená vysokú presnosť pri dotykovom ovládaní panelu. Výborne sa tieto interaktívne panely hodia práve do oblasti vzdelávania.

Interaktívny monitor sa uplatní hlavne počas prezentácie

Rozlíšenie IPS displeja je až 4K, teda 3840 × 2160 bodov a IPS displej má veľmi dobrý pozorovací uhol. Parametre jednotlivých panelov s rôznymi veľkosťami uhlopriečky sú rovnaké. My sme testovali vyhotovenie s uhlopriečkou 86 palcov. Aktuálne sa predáva už piata generácia týchto panelov, najnovšia verzia je hmotnostne oveľa ľahšia. Svietivosť panelu je 400 cd/m2, kontrast je 1200 : 1 a doba do servisného zásahu je až 50 000 hodín, čo je podstatné zvýšenie voči predchádzajúcej generácii panelov. Upozorňujeme, že

Šikovné využitie sa nájde pri vzdelávaní

Na ovládanie sa používa technológia IR TOUCH, pri ktorej sa sníma prerušenie svetelného toku prstom, perom či ukazovadlom. Vyskúšali sme si, že ovládanie je veľmi rýchle. V základnej dodávke sú tieto panely bez počítača a používajú operačný systém Android 5.0. Je ich však možné doplniť o počítačovú jednotku OPS PC s integrovaným procesorom Intel Core i3 a i7, ďalej 128 alebo 256 GB SSD diskom, DDR4 pamäťou a operačným systémom Microsoft Windows 10 Pro.

OPS jednotka prináša do interaktívneho monitora operačný systém Microsoft Windows 10 a viacero možností na prepojenie

Prepojovacie porty sú USB, VGA, HDMI a Ethernet. Využiť sa dá aj Wi-Fi pripojenie, ale aj spojenie na staršie analógové zdroje obrazu a zvuku. K tomu je možné vybrať si jazyk na ovládanie a tiež sú k dispozícii vopred nainštalované aplikácie. Prezentácia v prípade doplnenia o OPS môže prebiehať napr. v programe PowerPoint.

Stojany pre interaktívne panely vrátane možnosti polohovania

V základnej dodávke bez OPS PC je možné využiť aplikácie od výrobcu. Ide o DisplayNote na všeobecnú prezentáciu a spoluprácu pri prezentácii, eShare na obojstrannú výmenu informácií medzi smartfónom a interaktívnym monitorom a TRIUMPH Cloud je určený na ukladanie dát určených na prezentáciu. Ide o anotačný softvér, pričom na jeho využitie vám postačuje internetový prehliadač.

Operačný systém Android 5.0 je otvorený a dajú sa nainštalovať aj vlastné aplikácie presne prispôsobené na konkrétne parametre použitého panelu. V spodnej časti panelu sa nachádzajú prepojovacie porty – USB, HDMI, vstup pre mikrofón a audio výstup. S toto výbavou je možné panel využiť vo firmách na tréningové školenia, tutoriály a kurzy. Samotný počítačový modul je možné zakúpiť aj od inej firmy, dodávané OPS PC je však na použitie s interaktívnym monitorom pripravené a odladené.

K dispozícii sú stojany, ktoré umožňujú vertikálny pohyb panelu 400 mm v smere hore a dole. V prípade najmenšieho 55-palcového vyhotovenia sa dá panel aj sklopiť do polohy, ktorá ho umožňuje používať v podobe pracovného stola. Existujú aj elektrické stojany.

Samotný panel sa dá ešte doplniť o videokameru spolu s dekódovacou jednotkou a je možné tak vytvoriť vynikajúcu videoprezentáciu.

Ceny: od 2760 eur
Distribútor pre Slovensko: www.microcomp.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.