Rýchla doba, preplnené cesty, každý sa ponáhľa, pričom občas zabúdame na základné pravidlá o bezpečnosti cestnej premávky. Nemalo by sa to stávať, mali by sme jazdiť s ohľadom na bezpečnosť vlastnú, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Môže sa však stať, že vo chvíľke nepozornosti do vás niekto narazí alebo naopak. Pokiaľ sú poškodené iba plechy, tak sa v zásade nič nedeje, ale v určitých situáciách je ťažko dokázať, kto bol na chybe, nakoľko každý máme svoju pravdu. Riešenie? Dobrá autokamera!

My sme niekoľko takýchto zariadení už testovali, pričom treba poznamenať, že aktuálna ponuka autokamier od rôznych výrobcov je skutočne pestrá a zaujímavá. Taktiež je dobré vedieť, že už od 80 eur viete kúpiť naozaj kvalitnú autokameru so slušnou výbavou. Zväčša tak pri kúpe zaváži to, akú značku preferujete, dizajn zariadenia a v neposlednom rade aj spôsob inštalácie.

Tentokrát sme sa pozreli na autokameru od spoločnosti TrueCam, ktorá nesie označenie – H5 a jej cena sa pohybuje okolí 120 eur. Toto zariadenie nás zaujalo miniatúrnym telom, jednoduchým spôsobom inštalácie a v neposlednom rade aj použiteľnými video výstupmi.  

Základom každej dobrej kamery je snímač! TrueCam H5 disponuje bližšie nešpecifikovaným senzorom od spoločnosti SONY s dostatočnou šírkou záberu – 130°, pričom dokáže nahrávať video v max. rozlíšení 1080p s 30 snímkami za sekundu (fps). Ak znížite rozlíšenie na 720p, tak sa zvýši snímková frekvencia na 60 fps s možnosťou manuálneho zníženia na 30 fps (16:9). Video je nahrávané v MOV formáte s dostatočne účinnou kompresiou H.264. K video záznamu nepochybne prislúcha aj audio – kamera má integrovaný mikrofón bežnej kvality, ktorý zaznamenáva zvuk vo vnútri vozidla. Je to využiteľná funkcia, ale ak si neprajete nahrávanie zvuku, tak môžete mikrofón v menu vypnúť. Okrem videa dokáže táto kamera zhotovovať aj fotografie v max. rozlíšení 12 Mpx.

„Ak máte v aute nainštalované takéto zariadenie, tak budete mať vždy dostupný dôkazový materiál. Možno aj proti sebe, ale stým sa treba zmieriť. Dôležité je vedieť aj to, že záznam z autokamery je zakázané zverejňovať a poskytovať tretím osobám, okrem príslušníkov policajného zboru v rámci dokazovania priestupku.“

Čo nás prekvapilo a zároveň potešilo je výstupná kvalita videa, ktorá je veľmi dôležitá. Kamera ponúka rôzne nastavenia obrazu, ale ak ich necháte v pôvodnom stave, tak neurobíte chybu. Videá sú v dobrej kvalite takmer za každých okolností, aj za zníženej viditeľnosti – počas hustého dažďa, večer a samozrejme v noci. Záznam je nahrávaný v slučke, pričom najstaršie video sa automaticky nahrádza tým najnovším. Slučku si môžete nastaviť podľa potreby, ideál je 3 až 5 minút. Uzamknuté videá sú v inej zložke a nie sú automaticky premazané. Chválime integráciu funkcie WDR (Wide Dynamic Range), ktorá zabezpečuje automatické vyvážanie prechodov z tmavých miest do príliš osvetlených – obraz je vždy jasný, bez extrémneho presvetlenia. S takouto situáciou sa môžete stretnúť napr. počas vychádzania z tunela za slnečného dňa. Samozrejmosťou je automatické spúšťanie záznamu, hardvérové ovládacie tlačidlá v spodnej časti kamery, automatické otáčanie obrazu a menu v slovenskom jazyku.

Z bežných alebo skôr nutných funkcií je prítomný citlivý gyroskop, teda snímač, ktorý nepretržite monitoruje otrasy a nárazy. Ak zaznamená zvýšené hodnoty (citlivosť podľa nastavenia) – silný otras alebo náraz počas nehody, aj menšej, tak aktuálny záznam zamkne a zabezpečí proti automatickému prepisu. Záznam je možné uzamknúť aj manuálne – tlačidlom na to určeným v spodnej časti. Všetky záznamy sú nahrávané na microSD kartu (max. 64 GB).

„Pri výbere autokamery sa treba zamerať hlavne na kvalitu videa. Základom dobrej kamery je minimálne Full HD rozlíšenie, ktoré vám poskytne obraz, z ktorého sa dá niečo vyčítať. Menšie rozlíšenie za veľa nestojí. „

Ďalšou užitočnou funkciou je režim parkovisko, ktorý aktivuje nahrávanie videa aj vtedy, ak je auto bez pohybu, teda na parkovisku a pod. Kamera neustále registruje pohyb, na základe čoho spúšťa záznam. Vďaka tejto funkcii môžete mať auto pod dohľadom 24/7. Režim parkovisko však bude správne pracovať iba za predpokladu, že je kamera pripojená k stálemu napájaniu. Niektoré autá majú 12V zásuvky pod neustálym prúdom (zväčša staršie), ale ak to nie je váš prípad, tak to treba vyriešiť zásahom do elektroinštalácie. Kamera síce má integrovanú batériu s kapacitou 420 mAh, ale to na monitorovanie auta počas noci nestačí. V pohotovostnom režime by mala vydržať 24 hod – výrobcom udávaná hodnota. Ak bude počas noci nahrávať všetky zachytené pohyby, čo určite bude, tak výdrž je v rámci niekoľkých hodín.

TrueCam H5 má aj také funkcie, ktoré sú viac použiteľné v rámci marketingového oddelenia ako v reálnej praxi. Medzi nich patrí napr. sledovanie jazdných pruhov (LDWS). Kamera dokáže sledovať vodiace čiary na ceste a ak systém vyhodnotí, že ste mimo nich, tak sa spustí alarm – upozornenie. Zväčša je to otravnejšie ako užitočnejšie – túto možnosť vždy vypíname, má ju totiž viacero moderných autokamier.

Kamera ponúka aj 1,5“ farebný displej, na ktorom vidíte nahrávaný obraz (možnosť vypnutia displeja) a aktuálne nastavenie rôznych funkcií/obrazu. Na zmenu nastavení poslúžia hardvérové tlačidlá v spodnej časti a prehľadné menu v slovenskom jazyku. Okrem toho sa dá táto kamera nastaviť aj prostredníctvom bezplatnej aplikácie – LuckyCam (iOS/Android), pomocou ktorej si viete video záznamy alebo fotografie stiahnuť priamo do telefónu. Komunikácia prebieha prostredníctvom Wi-Fi. Skúšali sme to niekoľkokrát – sťahovanie je rýchle a samotný záznam prehľadnejší ako na malom displeji kamery. Zariadenia, ktoré nemajú displej a dajú sa nastaviť iba prostredníctvom aplikácie nie sú veľmi (subjektívne) praktické. Okrem aplikácie je k dispozícii aj PC softvér (iba pre Windows), kde si môžete pozrieť záznamy z kamery v kombinácii s Google mapami, pričom vidíte presnú trasu, polohu a rýchlosť vozidla v daný moment – iba za predpokladu, že máte model s GPS modulom.

Ako sme na začiatku uviedli, táto kamera je skutočne miniatúrna (rozmery 55 x 45 x 45 mm a hmotnosť 62 gramov), čo je jej veľkou výhodou. Samotná inštalácia je veľmi jednoduchá a ak viete ako nato, tak vám nezaberie viac ako 10 minút – s tým, že schováte všetky káble! Držiak sa lepí priamo na čelné sklo automobilu pomocou silnej 3M pásky, ktoré sú v balení dve, ak by ste kameru premiestňovali na iné miesto alebo do iného auta. Tento držiak má integrovaný microUSB port na prívod napájania, čiže samotný modul kamery je „voľný“. Kamera sa k držiaku pripája pomocou silného magnetu, vďaka čomu ju môžete jednoducho zobrať z auta – bez náročnej demontáže. Na čelnom skle pôsobí táto kamera decentným dojmom a vôbec nie je rušivá. Počas inštalácie sme ocenili aj dostatočne dlhý (3 metrový) napájací kábel.

Zapožičal: TrueCam

Cena zariadenia: od 120 Eur (bez GPS modulu)

Prečítajte si aj:

Transcend DrivePro 550: Duálna Full HD autokamera s pokročilými funkciami

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu