Pri príležitosti nedávneho Medzinárodného týždňa nepočujúcich sa spoločnosť Uber spojila s OZ Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich a spoločne vytvorili unikátny projekt Beethoven. Ten ponúka sluchovo postihnutým vodičom možnosť privyrobiť si. Vďaka moderným technológiám, ktoré aplikácia Uber reprezentuje,  majú aj sluchovo znevýhodnení ľudia možnosť stať sa vodičmi na platforme Uber, čím získajú nielen novú možnosť integrácie do spoločnosti, ale aj flexibilnú pracovnú príležitosť.

Uber s podporou občianskeho združenia OZ Myslím prináša ľuďom so sluchovým postihnutím možnosť stať sa vodičom cez aplikáciu Uber. Nepočujúci môžu rýchlo a efektívne komunikovať s cestujúcimi pomocou vizuálnych upozornení či chatu.

„Vodiči používajúci aplikáciu Uber ju flexibilne a jednoducho využívajú spravidla len niekoľko hodín týždenne, a to ako doplnok k ich existujúcemu príjmu. Medzi vodičmi sa nájdu napríklad matky na materskej dovolenke či študenti. Boli by sme veľmi radi, keby sa aj ľudia so sluchovým postihnutím dozvedeli o tejto možnosti privyrobenia si,” hovorí Tomáš Peťovský, generálny riaditeľ Uber Slovensko a Česká republika.

Vďaka novej iniciatíve Beethoven Uber verí, že sa mu podarí za volant prilákať aj podobne zdravotne znevýhodnených, nakoľko situácia sa na pracovnom trhu pre ľudí so zdravotným postihnutím stále nevyvíja veľmi priaznivo. Uber sa tak v spolupráci s OZ Myslím snaží nepriaznivé štatistiky zmeniť a poskytnúť prácu aj ľuďom, ktorí majú na trhu práce menej výhodnú pozíciu.

„Veľmi radi sme prijali túto ponuku na spoluprácu. Na Slovensku má veľa nepočujúcich v aktívnom veku problém uplatniť sa na pracovnom trhu a nájsť si dôstojný zdroj príjmu. Stretávame sa s tým denno-denne,” hovorí Michal Hefty, riaditeľ OZ Myslím. Ako dodáva, nepočujúci patria k najbezpečnejším vodičom na cestách. Sú totiž stopercentne koncentrovaní na vedenie vozidla a podľa štatistík majú nízky počet nehôd. Ako ďalej vysvetľuje, je to preto, že nepočujúci žijú od malička vo vizuálnom svete a majú tak širšie vizuálne vnímanie než bežní ľudia. „Pri šoférovaní sa vedia veľmi dobre orientovať napríklad sledovaním spätného zrkadla, keď prichádza sanitka, či hasiči,” uzatvára M. Hefty.

Sluchové postihnutie so sebou prináša množstvo špecifík v samotnej komunikácii, preto medzi funkcie aplikácie Uber patrí:

  • vizuálne upozornenie novej objednávky
  • možnosť chatu medzi cestujúcim a nepočujúcim vodičom priamo v aplikácii
  • automatické upozornenia používateľa o jazde s nepočujúcim vodičom ešte pred jej začatím

Všetky informácie ako sa stať vodičom nájdu záujemcovia na stránke https://www.uber.com/sk/drive/. Komunikácia prebieha elektronicky.

Značky:

Nechajte nám správu