Používatelia sťahovali Uber koncom minulého roka častejšie ako konkurenčné služby.

Uber funguje v Bratislave päť mesiacov. Okrem neho sú na Slovensku, resp. v Bratislave, ďalšie dve služby, zamerané na prepravu osôb. Slovenský HOPIN a najnovší prírastok na našom trhu, český Liftago taxi.

Merať obľúbenosť jednotlivých služieb je náročné, čiastočnou pomôckou môže byť porovnanie stiahnutí mobilných aplikácií v obchodoch Google Play a AppStore. V tomto smere sa službe Uber darí, aspoň na základe dostupných údajov za mesiac december 2015. V danom období sa aplikácia Uber umiestnila na treťom mieste v kategórii „Doprava“ v obchode Google Play a na rovnakom mieste v kategórii „Cestovanie“ v rámci platformy iOS na Slovensku. Vyplýva to z oficiálnych štatistík, ktoré poskytla medzinárodná spoločnosť App Annie zo San Francisca, zaoberajúca sa business intelligence.

Najviac sťahované aplikácie v príslušných kategóriách na Slovensku za december 2015

Pre porovnanie, aplikácie HOPIN a Liftago taxi sa umiestnili na 4. a 6. mieste v obchode Google Play. V prípade AppStore im patrila 6. a 8. priečka. Pri pohľade na aktuálnu situáciu v obchodoch, situácia sa mierne zmenila, ale stále platí, že Uber a HOPIN medzi sebou súperia o pozíciu jednotky. Minimálne z hľadiska popularity, resp. počtu stiahnutí mobilnej aplikácie.

Dodajme, že všetky spomenuté služby fungujú na rovnakom princípe. Stlačením tlačidla na smartfóne si môžete objednať vozidlo a v priebehu niekoľkých minút byť na ceste do vášho cieľa. Uber sa snaží zaujať nízkymi cenami a bezproblémovým systémom platenia, ktoré automaticky prebehne na konci cesty. Výhodou je, že netreba mať fyzicky pri sebe kartu ani hotovosť, platba prebehne „na pozadí„. V Bratislave je priemerná doba čakania na Uber vozidlo v súčasnosti 4 minúty.

Najobľúbenejšie aplikácie v príslušných kategóriách na Slovensku v obchodoch Google Play a AppStore k 2. 2. 2016

Uber okrem prepravy osôb podporuje množstvo miestnych iniciatív. Dal napríklad Bratislavčanom a návštevníkom mesta oživením tradície Propelera opäť príležitosť previezť sa na druhú stranu Dunaja, v akcii UberGIVING zozbieral šatstvo pre ľudí v núdzi, či po prvý raz zrealizoval vo svete populárne UberMAČIATKA. Počas jedného dňa v tejto akcii našlo nový domov 25% mačiatok, ktoré si ľudia objednali a používatelia aplikácie zároveň finančne pomohli Slovenskej aliancii na ochranu zvierat. Na konci minulého roka Uber v Bratislave v spolupráci so Slovenskou potravinovou bankou zorganizoval zbierku Daruj jedlo a vyzbieral pol tony potravín pre potrebných.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu