Služby Uber v Bratislave sú tu znova, teraz aj s licenciou.

Dnes, 25. 4. 2019 od 10:00 si môžete objednať jazdu. Po vyše roku sa tak táto služba zdieľaných jázd vracia do Bratislavy. V praxi sa však viac podobná taxi službe ako pôvodnej myšlienke zdieľania jazdy na spoločnej ceste.

UberX stále ostáva dostupnou službou s cenou, ktorá sa v aplikácii zobrazí pred odoslaním žiadosti o jazdu:

  • Základná sadzba – 1.20 Eur
  • Za ninútu – 0,05 EUR
  • Za km – 0,42 EUR
  • Minimálne jazdné / Poplatok za zrušenie – 2,50 EUR

Spoločnosť Uber celkovo zmenila svoj spôsob fungovania a to nielen na Slovensku ale celosvetovo. Licencovaná služba teraz spĺňa všetky zákonné náležitosti pre profesionálnych taxi vodičov ako aj takpovediac bežných občanov, príležitostných vodičov služby Uber.

Používatelia na aplikáciu Uber nezabudli a celkovo si aplikáciu otvorili viac ako 250 000-krát.

Uber mohol na náš trh vstúpiť od prvého apríla. Podľa generálneho manažéra Asha Kebritiho sa ale chceli na vstup pripraviť tak, aby splnili všetky potrebné náležitosti a služba nemusela čeliť právnym a iným následkom.

Nateraz firma nemá veľké oči a chce spustiť spoľahlivú a čo najdostupnejšiu prevádzku. Na doručovanie dronmi alebo služby ako Uber Black si budeme musieť počkať, ak v nejakej dobe na Slovensko vôbec prídu.

Teraz už licencované podnikanie

Firma chce podnikať len s tými subjektami, ktoré majú potrebné licencie. Svojich vodičov vníma ako nezávislé subjekty. To je aj otázka daní, ktoré pravdepodobne budú platiť samotní vodiči ako súčasť ich podnikania. Partnerskí vodiči musia byť zaregistrovaní ako právnické osoby alebo živnostník s daňovým identifikačným číslom.

Ash Kebriti, generálny manažér Uberu pre Strednú a Východnú Európu

Aktuálne sa nedá špecifikovať počet dostupných vodičov, keďže ten sa neustále mení. Samotní adepti na jazdenie pre túto službu sa však hlásia sami a z tejto strany Uber zaznamenáva veľký záujem. Služba je otvorená aj ženám-vodičkám. Najmä ženy často preferujú ženu ako vodičku.

Očakáva sa, že tí čo budú chcieť využiť služby Uberu v najbližších dňoch, vozidlo bude dostupné od 5 do 7 minút. Firma by ale chcela tento čakací čas skrátiť. Aplikácia podporuje platenie prepitného vodičom ako aj platiť za čakací čas.

Bezpečnosť zákazníkov?

Uber dbá na bezpečnosť svojich zákazníkov a ide nad rámec toho, čo prikazuje legislatíva.

Zákazníci majú možnosť hodnotiť vodičov, Uber ale hovorí o tom, že si interne vyhodnocuje kvalitu poskytovaných služieb jednotlivých vodičov.

Jazda sa dá zdieľať s dôveryhodným kontaktom, napríklad s niekým z našej rodiny. Uber ponúka anonymizáciu služieb, teda vodič napríklad nevidí zákazníkove telefónne číslo.

Firma napríklad analyzuje jazdu, na ktorú bol zadaný dotaz. Z analýzy zistí, či rešpektovali predpisy, či bola jazda plynulá alebo napríklad či v konkrétnych miestach neprekračoval rýchlosť.

Uber chce prilákať zákazníkov, ktorí si možno zvykli na konkurenčné služby. Aktuálne je dostupná akcia na jazdu Uberom so zľavou 4,50 EUR. Stačí zadať promo kód BRATISLAVA pri objednávaní jazdy.

Fotografie – Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia: Vyskúšali sme HOPIN TAXI v Bratislave

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Nechajte nám správu