Aplikácia Uber v Bratislave funguje od augusta 2015 a jej popularita neustále rastie. Jednoznačne to potvrdzuje viac ako 100-tisíc registrovaných používateľov.

Ukázalo sa tiež, že Uber pomáha vysporiadať sa so špecifikami dopravnej situácie nielen obyvateľom mesta, ale aj Bratislave samotnej. Hodnotenie po viac ako dvoch rokoch fungovania prináša zaujímavé štatistiky a istotu, že Uber neplánuje spomaliť.

Uber mení dopravu v Bratislave a dopĺňa MHD

V aplikácii Uber, ktorá vďaka modernej technológii prepája cestujúcich a vodičov, je v Bratislave v súčasnosti registrovaných 100-tisíc cestujúcich a 650 aktívnych vodičov. Štatistiky ukazujú, že používatelia aplikácie jej pomocou riešia skutočne rôzne prepravné zadania. Najobľúbenejšou destináciou v Bratislave je napríklad Eurovea, kam sa od spustenia služby uskutočnilo až 25-tisíc jázd. Najdlhšia jazda Uberom v roku 2017 mala 455 kilometrov a smerovala do Ľubľany. Uber navyše predstavuje významný prínos pre mestskú mobilitu, reaguje na aktuálnu dopravnú situáciu v Bratislave a dopĺňa mestskú hromadnú dopravu tam, kde je to potrebné.

Toto sú hlavné ťahy, kde premávajú vodiči Uber v Bratislave

Riaditeľ Uber pre Slovensko, Tomáš Peťovský

„Uber skutočne udržiava Bratislavu v pohybe. Dôkazom je medziročný nárast počtu jázd o 230 % a tiež to, že Uber pomáha meniť dopravnú situáciu v Bratislave k lepšiemu. Napríklad veľmi prirodzene dopĺňa mestskú hromadnú dopravu v okrajových častiach mesta alebo v časoch, keď nejazdí,” konštatuje Tomáš Peťovský, generálny riaditeľ Uber pre Slovensko a Českú republiku. Ako dodal, dôležitým parametrom je tiež priemerný čas dojazdu Uberu do štyroch minút, oproti približne dvanástim po spustení prevádzky v roku 2015.

Ako sme sa dozvedeli, zatiaľ Uber nezvažuje spustiť svoju službu v Košiciach a s hospodárskym výsledkom v rámci Bratislavy je spokojný. V rámci nových služieb uvažuje o zvýhodnení elektromobilov vo svoje ponuke, cieľom je mať vždy obsadené autá a súčasne spríjemniť prácu vodičom Uber.

Na to, aby sa niekto mohol stať vodičom Uber, musí splniť viacero požiadaviek vrátane svojich šoférskych schopností, požiadaviek na vozidlo a pod. Veľmi silným nástrojom je hodnotenie vodičov pasažiermi. Ako sme mnohí zistili, v dobe, keď sa konajú v Bratislave nejaké väčšie udalosti ako sú športové zápasy, cena prepravy pomocou Uber sa zvyšuje. Tento nástroj hodnotí riaditeľ Uber ako správny, pokiaľ je použitý krátkodobo. Trvalé zvyšovanie cien je proti záujmom Uberu.

Na našu otázku o zavedení služby UberPOOL, teda zdieľaniu automobilu viacerými pasažiermi, ktoré sa predtým nepoznali, nám riaditeľ Uberu odpovedal, že o takúto službu je určite u nás záujem, lebo vedie k zníženiu ceny a lepšiemu využitiu automobilov. Jej nasadenie je však pomerne komplikované.

Uber pokrýva hlavne okrajové časti Bratislavy

Moderná technológia pomáha ľuďom pohybovať sa po meste často práve tam, kde je mestská hromadná doprava menej frekventovaná alebo chýba úplne. Uber denne vozí ľudí do práce alebo k najbližšej zastávke MHD z miest s nedostatočnou dopravnou obslužnosťou – jednoznačne sa to týka napríklad mestskej časti Vrakuňa alebo Dúbravka. Vďaka aplikácii je doba cestovania v takýchto lokalitách oveľa kratšia a flexibilnejšia.

Rýchle spojenie bez problémov s parkovaním

Uber ľudia využívajú mimoriadne často ako rýchle a efektívne dopravné prepojenie medzi okrajovými časťami Bratislavy a centrom. Až 60 % všetkých jázd totiž začína alebo končí práve v okrajových oblastiach mesta, a to najmä v ranných hodinách medzi 7:00 a 9:00 hod. Popoludňajšia špička vrcholí obvykle okolo 18 hodiny. Po polnoci, keď do týchto oblastí nejazdia prakticky žiadne spoje a mestská hromadná doprava je ťažšie dostupná, opäť prichádza čas Uberu” a trvá približne do jednej hodiny ráno.

Takto je rozdelená doba využitia Uber počas dňa v Bratislave

Výrazný nedostatok parkovacích miest v centre Bratislavy je tiež dlhodobým problémom, ktorý Uber počas svojho fungovania zásadne pomáha riešiť. Práve vďaka digitálnym službám, ich transparentnosti, jednoduchosti a aj cenovej dostupnosti sa veľká skupina používateľov rada necháva odbremeniť od zložitých situácií a ich riešenia, akým parkovanie v centre nepochybne je.

Turisti v Bratislave radi stavia na istotu

V Bratislave však aplikáciu nevyužívajú len Slováci, významný je tu tiež podiel zahraničných používateľov. Je to, samozrejme, aj vďaka tomu, že Bratislava sa pre turistov stáva čoraz viac populárnou destináciou a tiež preto, že Uber je v zahraničí známou a rešpektovanou službou. Z týchto dôvodov aplikáciu turisti aktívne vyhľadávajú aj u nás. Uber vďaka tomu prispieva k pozitívnej skúsenosti zahraničných návštevníkov z pobytu v Bratislave. Podľa štatistík spoločnosti využili aplikáciu  turisti zo 113 krajín sveta, najviac zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska, ale bratislavskí vodiči odviezli aj turistov z Pobrežia slonoviny, či Rwandy.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu