Spoločnosť Uber zorganizovala v Bratislave tlačovú konferenciu, aby hodnotila výsledky svojej doterajšej činnosti. Podľa výskumu agentúry TNS Aisa je aplikácia Uber najpopulárnejšia na zmluvnú prepravu u nás. 

Bob Kazzham ako regionálny riaditeľ Uber je so situáciou na Slovensku spokojný. Uber aj u nás funguje ako rozšírenie MHD

Robbie Khazzam ako regionálny riaditeľ Uber je so situáciou na Slovensku spokojný. Uber aj u nás funguje ako rozšírenie MHD

Až 85 % obyvateľov Bratislavy vie, čo je Uber, 67 % o nej počulo a 21 % ju aj využilo. Navyše, až 16 % respondentov zvažuje možnosť stať sa zmluvným vodičom Uber. Medzi hlavné dôvody vysokej popularity Uber patrí podľa TNS nízka cena, pohodlná objednávka cez mobil, rýchlosť a bezhotovostná platba.

ubermapa

Takto vyzerajú najpopulárnejšie trasy Uberu a toto je princíp rozšírenia MHD

Ľudia pri tejto službe oceňujú nízke ceny a transparentnú cenotvorbu, spoľahlivosť, dostupnosť a dobré skúsenosti. Najviac sa služba využíva počas večerov a v noci, čo práve umožňuje vodičom Uberu fungovať  na čiastočný pracovný úväzok. Uber sa pritom používa ako rozšírenie mestskej hromadnej dopravy, túto službu Bratislavčania (presnejšie ľudí, ktorí sa nachádzajú v Bratislave) používajú hlavne k najbližšej zastávke autobusu či električky alebo od nej k sebe domov či do práve. Taxameter v klasickej taxislužbe Bratislavčania nepovažujú za záruku férovej ceny.

ubersituacia

Bratislavčania pomenovali aj hlavné problémy, ktoré ich trápia v rámci dopravy. Najviac ich trápia dopravné zápchy (87 % oslovených), problémy s parkovaním v centre a na sídliskách (84 %) a vysoké ceny parkovania v centre nášho hlavného mesta. Riešením je práve zdielanie vozidiel viacerými ľuďmi. Takmer tretina obyvateľov Bratislavy má negatívne skúsenosti s klasickým taxíkom. Medzi dôvody, prečo ľudia v Bratislave nepoužívajú zmluvnú prepravu patria vysoké ceny, dostatočné pokrytie MHD a tiež to, že cenotvorba v prípade Uberu nie je pre nich transparentná.

Uber tak uvádza typické ceny, ktoré platia v Bratislave. Za odvoz z Autobusovej stanice Nivy na Námestie SNP zaplatíte 2,77 Eur, cesta z OC Central na Hlavnú stanicu stojí v prípade využitie Uber 2,65 Eur. Cesta z letiska do hotela Cartlon stojí 6,40 Eur. Pritom každý desiaty Bratislavčan sa aktívne zaujíma o pracovnú príležitosť u Uber.

Najzaujímavejšie je porovnanie Uber ako služby zmluvnej dopravy s ostatnými takýmito službami na Slovensku. Uvádzame graf popularity služieb na Slovensku tak, ako ich zverejnila spoločnosť Uber na tlačovej konferencii.

uber-3

Na našu otázku o rozšírení služby Uber do iných miest ako je Bratislava, prípadne Praha odpovedal regionálny riaditeľ Uber tak, že sa tak stane do konca roka. Pravdepodobné je rozšírenie služieb zmluvnej prepravy do Košíc. Situáciu s Uberom budeme naďalej sledovať-.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu