Boli ste medzi viac ako 530 miliónmi používateľov, ktorým unikli údaje z Facebook účtu? V článku nižšie sa aj dozviete, ako postupovať pri opätovnom zabezpečení účtu.

Najviac znepokojujúci je fakt, že pred pár dňami uniknuté údaje z Facebooku sú z veľkej časti verejne dostupné a sú zadarmo. Počet dotknutých používateľov teraz predstavuje viac ako 530 miliónov. Je teda na mieste sa obávať, že aj váš účet bol napadnutý. Ako to zistiť?

Podľa dostupných štatistík existuje až 20 % šanca, že vaše osobné údaje boli z Facebooku odcudzené. Dokonca sú známe prípady, kedy používateľ prestal Facebook používať ešte v roku 2016 a aj tak sa stal obeťou úniku, kvôli chybe zabezpečenia z roku 2019.

Pokiaľ ste od tejto doby nezmenili žiadny osobný údaj, existuje vysoká pravdepodobnosť, že vaše osobné údaje unikli, čo sa môže prejaviť najrôznejšími spôsobmi, ako je cielenie reklám, phishing atď. 

Ako postupovať pri kontrole

Prejdite na stránku HaveIBeenPwned.com, kde môžete skontrolovať, či vaša e-mailová adresa alebo mobilné číslo neboli súčasťou úniku: 

  1. Otvorte webový prehliadač, do panela s adresou URL zadajte reťazec haveibeenpwned.com a stlačte kláves Enter. Následne sa otvorí úvodná obrazovka služby.
  2. Do textového poľa zadajte e-mailovú adresu prepojenú s vaším Facebook účtom, alebo zadajte číslo mobilného telefónu aj s kódom krajiny.

Ak bolo vaše mobilné číslo alebo e-mailová adresa súčasťou uniknutého súboru údajov, zobrazí sa správa „pwned“. V prípade, že sa vás problém s únikom údajov netýka, zobrazí sa nasledujúca správa „nebol nájdený žiadny účet“. 

V zozname pod správou s výsledkom si rovnako môžete prezrieť všetky služby, z ktorých vaše osobné údaje unikli, teda aj to, či sa problém skutočne týka aj Facebooku. 

Viac informácií o HaveIBeenPwned nájdete na tomto odkaze.

 Have I Been Pwned

Zdroj: HaveIBeenPwned

Čo robiť v prípade napadnutia účtu?

V takom prípade by ste si mali zmeniť heslo svojho Facebook účtu. Mali by ste tiež pokračovať a aktualizovať heslo služieb, kde ste na registráciu použili ten istý e-mail. 

Na zvýšenie ochrany si môžete zapnúť dvojstupňovú autentifikáciu. Pri overovaní hesla sa v tomto prípade môžete spoľahnúť na metódu založenú na SMS, alebo dokonca môžete použiť fyzický bezpečnostný kľúč.

Ďalšie odporúčania na kontrolu vašich účtov a ich zabezpečenie nájdete v našom staršom článku, TU.

Zdroj: PocketNow

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.