Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota Motor North America (TMNA) nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Invisible AI s cieľom zaviesť do svojich tovární umelú inteligenciu. Cieľom je zvýšenie efektívnosti výroby a bezpečnosti. Prvým závodom, ktorý bude profitovať z novej technológie, je Toyota Indiana, kde vyrábajú modely Highlander a Sienna.

Pokročilý systém monitorovania výroby spoločnosti Invisible AI so sídlom v meste Austin v Texase má kamery nasmerované do každej časti výrobnej linky a následne analyzuje zozbierané údaje pomocou umelej inteligencie. Toto riešenie je oveľa efektívnejšie ako bežne používané priemyselné kamery. Umelá inteligencia monitoruje výrobné procesy, aby odhalila technické problémy a iné ťažko viditeľné anomálie. Úlohou systému Invisible AI je tiež – ak je to možné,  situáciu napraviť. Platforma bude inštalovaná v 14 závodoch Toyota v Severnej Amerike.

„Ak problém nevidíte, nemôžete ho vyriešiť,“ zdôraznil Eric Danziger, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Invisible AI. „Dávame spoločnosti Toyota nástroje, aby mohla dôkladnejšie monitorovať, čo sa deje v jej závodoch, a potom opraviť prípadné problémy tak, aby boli zamestnanci v bezpečí.“

„Systémy Invisible AI nám pomôžu zvýšiť frekvenciu a presnosť kontrol výrobného procesu a skrátiť čas potrebný na nájdenie problémov a každej neefektívnosti. To nám poskytne viac času na nápravu a zlepšenie,“ vyjadril sa Stephen Brennan, viceprezident Projektového a inovačného centra v severoamerickej pobočke Toyota.

Bezpečnosť a záruka súkromia

V rámci dvojročného kontraktu budú továrne Toyota vybavené systémom pozostávajúcim z 500 AI zariadení využívajúcich procesory NVIDIA s 1 TB pamäte a 3D kamerou s vysokým rozlíšením. Vďaka tomu bude Toyota schopná analyzovať výrobné procesy v reálnom čase. Aby bola zaistená bezpečnosť pracovníkov a továrne, údaje zozbierané umelou inteligenciou ostanú v zariadeniach a nebudú prenášané do cloudu alebo iného externého úložiska. Systém Invisible AI nedisponuje funkciou rozpoznávania tvárí, vďaka čomu sú videá anonymné a súkromie zamestnancov ostane zachované.

Moderný systém výroby Toyoty Highlander

Prvá inštalácia sa objaví v závode Toyota Indiana koncom tohto roka. Závod vyrába okrem iných modelov aj model Highlander, ktorý sa do Európy dováža zo Severnej Ameriky. Je to sedemmiestne SUV so samonosnou konštrukciou založenpu na predĺženej platforme TNGA-K. Auto dlhé 495 cm má obrovské prepravné možnosti, ktoré zahŕňajú priestranný kufor, aj možnosť ťahať 2-tonový príves a po sklopení dvoch zadných radov sedadiel je možné na rovnú podlahu umiestniť dvojitý matrac. Highlander sa do Európy dováža výlučne s pohonom 2,5 l Hybrid Dynamic Force s výkonom 246 k, vďaka ktorému zrýchli na stovku za 8,3 s. Napriek pohotovostnej hmotnosti viac ako 2 tony spotrebuje auto podľa WLTP od 6,6 l / 100 km.

Značky: