Ctrl + C a Ctrl + V.

Bez funkcie Kopírovať a Prilepiť si dnes nevieme predstaviť používanie osobných počítačov. Či už ide o prácu so súbormi, písanie emailov alebo editovanie textu, klávesové skratky Ctrl + C a Ctrl + V používame dennodenne. Tieto funkcie vymyslel počítačový vedec Larry Tesler, ktorý umrel v pondelok 17. februára. Na správu upozornil portál gizmodo.

Tesler sa narodil v roku 1945 v New Yorku a počítačovú vedu študoval na Stanforde. Následne sa venoval výskumu umelej inteligencie a v roku 1973 nastúpil do vývojového centra firmy Xerox. Tam mimochodom vzniklo aj grafické rozhranie a ovládanie pomocou myši.

Tesler v Xeroxe spolupracoval s Timom Mottom na tvorbe programu Gypsy a práve pri jeho vývoji vznikli aj funkcie Vystrihnúť, Kopírovať a Prilepiť. Tesler sa následne v roku 1980 zamestnal v Apple, kde pracoval až do roku 1997 a zastával aj pozíciu Chief Scientist, ktorú mal kedysi aj Steve Wozniak.

Jeho ďalšie kroky smerovali do vlastnej firmy Stagecast Software a následne do Amazonu, Yahoo a 23andMe.

Zdroj: gizmodo

Prečítajte si aj:

Vo veku 65 rokov zomrel spoluzakladateľ Microsoftu Paul Allen

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit