Do našej poradne nám chodia stále otázky aj ohľadom updateu na Windows 10. Prečítajte si ďalšiu radu zo série prechádzame na Windows 10.

Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal na spresnenie podmienok upgradu na Windows 10, ktorá zrejme bude zaujímať aj iných používateľov Windows 7, 8 či 8.1. V súčasnosti je možné vykonať upgrade na Windows 10 zadarmo, čo je celkom super. Je však nutné postupovať formou aktualizácie zo stávajúceho systému, pretože pri čistej inštalácii sa nedá použiť produktové číslo licencie staršieho systému. A práve tu je moja otázka. Čo sa stane v prípade, ak napríklad za jeden a pol roka bude potrebné systém znova preinštalovať? Keďže pôvodné číslo stále fungovať nebude, budem musieť nainštalovať starý systém. Lenže upgrade z neho na Windows 10 už budem musieť zaplatiť. Alebo je následný postup iný a Windows 10 bude pre mňa stále bezplatný, keďže som naň už upgradoval v minulosti?

Windows 10 môžete po upgrade a aktivácii ľubovoľne inštalovať nanovo bez použitia licenčného čísla (zvolením možnosti „Vynechať“). Systém sa aktivuje vďaka identifikátoru uloženému na servery Microsoftu

Ide o celkom oprávnenú otázku, pretože pri prvom pohľade na proces jednoročného bezplatného upgradu to nie je celkom zrejmé. Situácia je však pomerne jednoduchá. Máte pravdu, že v súčasnosti (september 2015) musíte bezplatný upgrade vykonať zo staršieho systému, pretože čistá inštalácia nie je možná z dôvodu, že nemáte pre Windows 10 licenčný kľúč. Po vykonanom upgrade však už samostatná inštalácia vo väčšine prípadov potrebná nie je, pretože od doby Windows 8 je v systéme prítomná interná funkcia na preinštalovanie, ktorú nájdete v sekcii Nastavenie/ Aktualizácia a zabezpečenie/ Obnovenie. Vo Windows 10 nesie názov „Vynulovať nastavenie tohto PC“ a umožní vám buď obnoviť pôvodné súbory systému, alebo kompletne systém preinštalovať vrátane zmazania používateľských súborov na systémovom disku. Pri nej licenčné číslo zadávať nemusíte.

Samozrejme, nie vždy je možné toto riešenie použiť, pretože niekedy systém vôbec nenabehne alebo dôjde k poškodeniu disku a musíte ho vymeniť za iný. Ani v tomto prípade sa ale na starý systém vracať nemusíte. Ak dnes, respektíve do augusta budúceho roku, zdarma upgradujete na Windows 10, pri aktivácii dôjde k vygenerovaniu hardvérového identifikátoru, na ktorý sa naviaže vaša aktuálna licencia. Tento identifikátor zostane uložený na serveri Microsoftu a podľa neho aktivačný mechanizmus váš počítač v budúcnosti spozná. Zároveň vám bude pridelený univerzálny produktový kľúč, ktorý majú všetci používatelia rovnaký. Pri Home verzii je to: X9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99, zatiaľ čo pri PRO verzii zas: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T. Tieto kľúče nie sú žiadnym tajomstvom. Ak nainštalujete Windows 10 na svoj počítač len tak a zadáte tieto kľúče, systém sa neaktivuje. Aktivuje sa len na tých strojoch, kde bol v minulosti vykonaný upgrade a hardvérový identifikátor je na serveri Microsoftu uložený (unikátny kľúč majú len ľudia, ktorí si Windows 10 v súčasnosti alebo v budúcnosti zakúpia). V budúcnosti už teda na svojom počítači nebudete musieť upgrade robiť a budete môcť systém inštalovať na čisto a zdarma neustále. Inštalačné súbory Windows 10 si stiahnite zdarma na adrese www.microsoft.com/sk-sk/software-download/windows10. Ide o obraz inštalačného disku, z ktorého si vytvorte inštalačné optické médium alebo inštalačný USB kľúč. Pri inštalácii nemusíte kľúč zadávať. Daný krok skrátka preskočte stlačením tlačidla „Vynechať“. Keďže ste upgrade robili v minulosti, po skončení inštalácie sa vďaka hardvérovému identifikátoru na serveri Microsoftu systém aktivuje a sám si univerzálny produktový kľúč vloží. Bude to fungovať nielen dnes, ale aj v nadchádzajúcich rokoch. V prípade potreby sa budete môcť stále vrátiť aj k starej verzii systému. Postačí ju na počítač nainštalovať a zadať svoje pôvodné produktové číslo, ktoré zostane stále funkčné.

Od zostavenia 1511, ktoré sa začalo v rámci aktualizácii inštalovať používateľom koncom roku 2015, Microsoft systém zadávania kľúča upravil a je možné použiť aj kľúče z Windows 8/8.1 a 7. Nové zostavenie sa sprístupnilo aj v sekcii www.microsoft.com/sk-sk/software-download/windows10 a pokiaľ máte na optickom médiu alebo USB kľúči ešte staršiu verziu, odstráňte ju a pri čistej inštalácii použite najnovšiu.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.