Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Tento rok zomrelo na slovenských horách už 30 turistov
  • Za najdrahší zásah záchranárov v horách vyplatila Allianz tento rok viac ako 2 200 eur
  • Peter Hámor pred výstupom odporúča trénovať kondíciu, vytrvalosť a „hrať sa“ s tepovou frekvenciou

Od začiatku tohto roka zomrelo v slovenských horách už rekordných 30 turistov. Podľa Horskej záchrannej služby (HZS) je to najviac za posledných 10 rokov. Allianz – Slovenská poisťovňa od začiatku roka eviduje 11 poistných udalostí z poistenia do hôr v celkovej výške takmer 8 000 eur. „Riešili sme zablúdenie turistu pri pokuse o výstup na Jahňací štít vo Vysokých Tatrách, kde bolo potrebné pátranie záchranármi. V inom prípade klient počas výstupu na Ďumbier utrpel pád a zlomil si predlaktie. Ďalší klient pri výstupe na Ostrvu spadol a poranil si bedrový kĺb a koleno. Najdrahší zásah, ktorý Allianz tento rok uhradila za škody na horách stál vyše 2 200 eur,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz Lucia Strnad Muthová.

Vytrvalosť, kondícia a tepová frekvencia

Ak sa vyberáte na horskú turistiku, je potrebné mať určitú kondíciu. Podľa najznámejšieho slovenského horolezca Petra Hámora, ktorého Allianz už roky poisťuje aj na jeho horolezecké expedície do Himalájí, treba trénovať najmä vytrvalosť a kondíciu. „Odporúčam bicykel a veľa behania, hlavne do kopca. Veľmi dobre je hrať sa aj s tepovou frekvenciou, lebo aj v horách je dôležité, aby to srdce bolo naučené na vysokú aktivitu a na prácu a vtedy má človek väčšiu šancu, že sa dostane vysoko a organizmus mu nevypovie službu v tej najnevhodnejšej chvíli,“ hovorí Peter Hámor.

70 centov vs 16 600 eur

O tom, že ísť na turistiku do hôr bez poistenia sa neoplatí sa každý rok presviedča približne 2 500 turistov. V priemere toľko turistov totiž podľa HZS každý rok potrebuje záchranu či pomoc záchranárov v našich horách. „Všetky náklady spojené s pátraním, vyslobodzovaním osôb a poskytnutím prvej pomoci, vrátane transportu vrtuľníkom do zdravotníckeho zariadenia alebo k najbližšej sanitke kryje komerčné poistenie do hôr. Náklady za jeden zásah sa podľa rozsahu a dĺžky pátracej akcie pohybujú v stovkách až tisíckach eur. Cena poistenia do hôr na jeden deň pritom stojí 70 centov a kryje náklady záchranárov až do výšky 16 600 eur,“ uzatvára L. Strnad Muthová. Poistenie je platné vo všetkých horských oblastiach na Slovensku, kde horská služba vykonáva svoju činnosť. Poistenie do hôr si môžete dojednať online pár klikmi na https://online.allianzsp.sk/poistenie-do-hor/.

Značky: