Väčšina používateľov využila možnosť bezplatného prechodu na operačný systém Microsoft Windows 10 a tiež na najnovšiu aktualizáciu. Pri tomto procese vzniká adresár s označením Windows.old, ktorý môže zaberať od 15 do 20 GB. Ak máte napr. na notebooku SSD disk s kapacitou 128 ale aj 256 GB, tento priestor vám môže celkom chýbať.

Windows-OLD

Windows po 30 dňoch adresár Windows.old vymaže, ale ak ste si istí, že vrátiť sa k staršej verzii Windows nechcete, nie je na čo čakať. V tomto článku si ukážeme ako na to.

Prirodzene, správny postup nie je ukázať na adresár a stlačiť tlačidlo Delete. Windows vás upozorní, že takéto vymazanie vyžaduje práva administrátora a takto to nerobte. Urobte to tak, ako sa to má robiť.

Otvorte Control Panel (Ovládací panel) napr. pomocou klávesovej skratky Win + X. V tomto paneli vyberte Administrative Tools a pravým tlačidlom myši sa postavte na položku Disk Cleanup (Čistenie disku). Spustite tento program ako administrátor a vyberte systémový disk (obvykle je to disk C). Ak máte zjednodušené rozloženie ovládacieho panela, Čistenie disku nájdete v sekcii Systém a zabezpečenie – Nástroje na správu. Kliknite ľavým tlačidlom na položku Uvoľniť miesto na disku. Ak ste program nespustili ako administrátor, v novootvorenom okne zvoľte možnosť Vymazať systémové súbory.

DiskCleanUpAkoAdministrator

cistenie_windows_10_ovladaci_panel_standard

Po istej chvíľke sa zobrazí okno s voľbami na vymazanie súborov. Skrolujte trochu nižšie a nájdite položku Previous Windows installation(s) a tiež prechodné súbory pri inštalácií. Následne stlačte tlačidlo OK.

DiskCleanUp

Windows sa vás ešte opýta, či to myslíte vážne a ak áno, súbory vymaže. My ste týmto spôsobom ušetrili viac ako 17 GB na disku a celkom nám to pomohlo. Veríme, že tento tip pomôže aj vám. Samozrejme, odstraňovanie predchádzajúcej inštalácie je plne na vašu zodpovednosť, sami musíte vedieť, čo robíte. Po vymazaní adresára Windows.old nadobro stratíte možnosť vrátiť sa k predchádzajúcej verzii operačného systému Windows.

UzSaNevratite

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.