Kolobežka s logom Mercedes-Benz je teda niečo. V skutočnosti sme si ju boli na test požičať presne na tom istom mieste, ako si požičiavame autá a bol to zvláštny pocit. No, je tu nová doba, doba elektrická

Mercedes-Benz eScooter
Mercedes-Benz eScooter v zloženom stave

Ide o súčasť konceptu elektrickej jazdy na prekonanie poslednej míle a kolobežka je tak členom elektrickej rodiny EQ. Sem patria všetky elektrické autá EQ, ale aj vozidlá SUV v podobe EQC či veľkopriestorové vozidlo EQV.

Ekologické riešenie na poslednú míľu

Mercedes-Benz eScooter je kolobežka špeciálne navrhnutá na presun na poslednom kilometri a cieľ je jednak poskladať ju do batožinového priestoru a tiež spoľahnúť sa na dlhodobú životnosť. Práve preto sú tu použité vysokokvalitné komponenty a materiály, kolobežka je dimenzovaná na viac ako 5 000 kilometrov.

eScooter možno vďaka nízkej hmotnosti a prepracovanému mechanizmu skladania pohodlne prepravovať v batožinovom priestore auta. My sme s ňou boli v rýchliku, v aute, ale aj v električke. Je relatívne ľahká a tak sa s ňou pohodlne manipuluje.

Rýchly spôsob skladania

Určite sa ale musíte naučiť ako sa skladá, ide netradične o zatlačenie páky nohou a posun riadidiel smerom dopredu pri skladaní. Následne sa obe časti kolobežky spoja pomocou mechanizmu na zadnom blatníku. Zložiť možno aj držadlá. Vďaka tomu si nájde miesto aj v malom batožinovom priestore. Pomáha tomu aj nízka hmotnosť len 12,5 kg.

Mercedes-Benz eScooter
Bubnová brzda na Mercedes-Benz eScooter

Vzhľadom na to, že táto kolobežka je robená na skladanie do auta má relatívne krátku časť, kde si dávate nohy. Treba si nájsť vhodnú polohu, aby sme mali obe chodidlá pohodlne umiestnené na nosnej ploche. Výhodou je, že je dostatočne široká a tiež protišmyková.

Mercedes eScooter
Časť na ktorej stojíte je protišmyková

Spoľahlivosť predovšetkým

Skutočným výrobcom tejto kolobežky je švajčiarska firma Micro Mobility Systems AG. Cieľom bolo ponúknuť vodičovi spôsob ako sa dostať od auta pripojeného napr. na nabíjačku do miesta jeho schôdzky. Počíta sa s tým, že takto na kolobežke prejdete aj niekoľko kilometrov. Jazda na nej je samozrejme bez emisií a nemáte vôbec žiadne problémy s parkovaním v cieľovom mieste.

Kolobežka eScooter má elegantný čierny dizajn. Elektromotor má variabilný výkon od 250 až do 500 wattov, maximálna rýchlosť je 25 km/h. Akumulátor má kapacitu 7,8 Ah, za úplne ideálnych podmienok by ste mali prejsť okolo 30 km na plné nabitie. Ideálne podmienky znamenajú 75 kg vodiča, teplotu 25 °C, rovný a hladký asfaltový terén a úsporný režim jazdy (maximálka 6 km/h). Pri našom teste s vodičom s hmotnosťou 100 kg, 10 °C, bratislavské cesty a najvyšší športový režim s plným plynom (okolo 23 km/h) je reálne dojazd 15 km.

Mercedes-Benz eScooter
Ovládací panel na Mercedes-Benz eScooter

Kolobežka Mercedes-Benz eScooter je odpružená vpredu aj vzadu a je vybavená gumenými kolesami s priemerom 20 cm. Poradia si aj s dlažobnými kockami, ale kolobežka vás vytrasie poriadne.

Dá sa dobre nastaviť

Tyč riadenia má teleskopickú funkciu a dá sa tak nastaviť na na telesnú výšku jazdca. Napravo je plyn, vľavo sa nachádza ručná brzda a integrovaný zvonček. Na displeji v strede sa zobrazuje rýchlosť, stav nabitia a jazdný režim. Priali by sme si aj tempomat, držať plyn trvalo v maximálnej polohe je únavné.

Mercedes-Benz eScooter
Riadidlá na Mercedes-Benz eScooter

Brzdenie je špecialitou tejto kolobežky. Vzadu je to bubnová brzda alebo je tu nožná brzda zatlačením nohy na zadnom blatníku. Vpredu je to rekuperačná brzda a táto je zo všetkých najsilnejšia. Pozor na to, pri brzdení touto brzdou (otočením plynu do protipolohy) si treba zastať trochu viac dozadu.

Zadné svetlo svieti trvalo, predné zapínate pomocou tlačidla alebo v aplikácii. S bočnými reflektormi môžete jazdiť aj v tme.

Mobilná aplikácia

Prídavnou funkciou je konektivita s aplikáciou Micro. Spojenie medzi kolobežkou a aplikáciou je cez Bluetooth. Aplikácia bližšie ozrejmí jazdné režimy, je tu aj aktuálna rýchlosť, kapacita nabitia batérie, údaj o odhadovanom dojazde, doterajšom čase jazdy a pod. Integrovaný navigačný systém na displeji ukazuje cestu do určeného cieľa. Práve preto je dobre umiestniť smartfón do držiaku na kolobežke.

Cena ako v Merecedese

No, ako asi tušíte, lacný špás to nie je. Mercedes-Benz eScooter dizajnovo odpovedá vozidlám z rodiny EQ. Je to kolobežka orientovaná na spoľahlivosť a tú po našich skúškach aj potvrdzujeme. Cena na internete je 1099 eur. Nezabudnite si ju chrániť PINom, čo sa dá zrealizovať v mobilnej aplikácii. Ak tak urobíte, bez zadania PINu sa táto kolobežka nedá zapnúť.

Mercedes-Benz eScooter
Mercedes-Benz eScooter

Technické parametre

Hmotnosť: cca 12,5 kg
Rozmery: dĺžka: 980 mm; výška: 1 096 mm; šírka: 145 mm
Rozmery po zložení: dĺžka: 928 mm; výška: 340 mm; šírka: 145 mm
Výkon motora a režim:
250 wattov (režim chodec, rýchlostný limit 6 km/h)
300 wattov (úsporný režim, rýchlostný limit 20 km/h)
400 wattov (štandardný režim, rýchlostný limit 25 km/h)
500 wattov (športový režim, rýchlostný limit 25 km/h)
Akumulátor: 7,8 Ah, 36 V, 280 Wh, články LG
Dojazd: cca 30 km
Max. rýchlosť: 25 km/h
Čas nabíjania: 3,5 h
Rozmery pneumatík: vpredu aj vzadu 200 mm
Brzdy: 3 (1 vpredu a 2 vzadu)
Osvetlenie: vpredu a vzadu
Pruženie: vpredu a vzadu

Zdroje: Vlastné

Galéria

  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter
  • Mercedes-Benz eScooter

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu