Záujem o elektromobily na Slovensku rastie. Svedčí o tom aj vyšší počet zaregistrovaných elektrických vozidiel.

V rámci Plánu obnovy je avizovaná investícia 51 miliónov eur na do rozširovania sietí nabíjacích staníc. K podpore elektromobility sa pridala aj značka ŠKODA, ktorá v Bratislave premenila jednu z čerpacích staníc na dočasné „nabíjacie centrum“. Vodičom tak ukázala, ako môžu vďaka elektromobilu ŠKODA ENYAQ iV ušetriť na spotrebe až 70 % nákladov.

 Za uplynulý rok sa na Slovensku zaregistrovala takmer tisícka nových elektrických vozidiel, čo predstavuje 400 % nárast oproti roku 2019. Nákup elektromobilov bol výrazne motivovaný dotáciami na kúpu elektromobilov, ktoré vláda uvoľnila práve koncom roka 2019. Z objemu 51 miliónov eur investícií je časť plánovaná na vybudovanie 228 ultrarýchlych nabíjacích staníc pri diaľniciach, 500 rýchlonabíjacích staníc a vyše 2 600 AC staníc pre mestá a firmy.

Tlačová konferencia pri spustení akcie.

Tlačová konferencia pri spustení akcie. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Značka ŠKODA práve na slovenský trh uviedla svoje prvé plnohodnotné elektrické SUV ŠKODA ENYAQ iV. To štartuje na cene 34 590 eur s DPH. Maximálny dojazd tohto vozidla pritom predstavuje viac než 520 km na jedno nabitie (podľa WLTP), čo v ideálnych podmienkach stačí na cestu z Bratislavy do Košíc.

Škoda ENYAQ iV so svietiacou prednou maskou na čerpacej stanici Slovnaft.

Škoda ENYAQ iV so svietiacou prednou maskou na čerpacej stanici Slovnaft. Zdroj: Škoda AUTO

S elektromobilom môžete jazdiť za tretinu

Elektromobily sú šetrné k životnému prostrediu, ale odmenia sa aj ušetrením v rámci dennej spotreby. Podľa zástupcov ŠKODA AUTO Slovensko sa cena za sto kilometrov jazdy v ENNYAQ iV v priemere rovná približne tretine ceny jazdy klasickým vozidlom so spaľovacím motorom.

ENYAQ iV 60 (132 kW) LoftKODIAQ 1.5 TSI (110 kW) DSG Style
Priemerná spotreba15,5 kWh/100 km (WLTP)7,45 l/100 km (WLTP)
Cena za jednotku PHM*0,2 € / 1 kWh (80:20)1,40 € / 1 l benzínu
Cena za 100 km3,10 €10,40 €
Cena PHM za rok (20 000 km)614 €2 086 €
Celková úspora1 472 € (70,56%)
*Pomer domáceho AC nabíjania (sadzba 0,15 eur / kWh) a DC nabíjania (sadzba 0,39 eur / kWh) 80:20

Obrovské rady pred čerpacou stanicou

ŠKODA sa rozhodla poukázať na výhody elektromobility netradičným spôsobom. V spolupráci so spoločnosťou Slovnaft, ktorá s nabíjačkami MOL Plugee rozširuje svoje služby aj pre autá s alternatívnym pohonom na hodinu pretvorila jednu z jej čerpacích staníc na „nabíjacie centrum“. Vodičom, ktorí prišli natankovať svoje tradičné autá, tu ŠKODA rozdávala dotáciu ŠKODA ELEKTROBONUS vo forme palivovej karty s kreditom vo výške 70 % z celkovej ceny ich tankovania. To preto, aby si šoféri vedeli predstaviť, koľko by ich vyšli náklady na cestovanie napríklad pri prevádzke modelu ENYAQ iV. Na toto sa vodiči samozrejme chytili a dopravu pred výstavnou skriňou Slovnaftu, čerpacou stanicou na Prístavnej ulici museli riadiť policajti.

Elektromobil ale prináša aj ďalšie výhody ako napr. lacnejšie zákonné poistenie, odpustený poplatok za registráciu vozidla a tiež nižšie servisné náklady.

Slovnaft rozširuje sieť nabíjacích staníc

Aktuálne v rámci vlastnej siete Slovnaft prevádzkuje 13 nabíjacích staníc pod značkou MOL Plugee a ďalších 5 na týchto čerpacích staniciach umiestnených na báze partnerstva. Počet nabíjacích miest bude postupne rásť a rovnako tak aj počet ďalších alternatívnych zdrojov voči bežnému palivu.

Motoristi môžu využívať nabíjacie stanice Skupiny MOL, kam patrí aj Slovnaft. Celkovo v krajinách strednej a východnej Európy tak môžu využívať takmer 200 nabíjacích staníc pod označením MOL Plugee.

Na stránke www.tankujteinaq.sk si stále môžete zahrať o ŠKODA ENYAQ iV na víkend a palivové karty.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu