Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na východe Slovenska vznikol projekt s ambíciou pomáhať novinárom. V prehľadnej webovej aplikácii nájdu kontakty na stovky odborníkov z rôznych oblastí.

Bezplatná služba umožňuje prepojenie profesionálov pracujúcich v médiách so špecialistami z rôznych odvetví, ktorí sú pripravení reagovať na ich otázky. Nápad na startup vznikol pred vyše rokom. Stojí za ním trojica mladých východniarov: Jana Beerová a Miroslava Korytková, ktoré sa dlhoročne venujú médiám a public relations, a vývojár Zsolt Szabo so skúsenosťami v medzinárodných startupoch.

„V médiách sme často videli množstvo neoverených informácií. Z vlastnej novinárskej praxe viem, že získanie vyjadrenia od odborníka je časovo náročné a pritom veľmi dôležité pre zabezpečenie objektivity. Zároveň poznáme veľa špičkových odborníkov, ktorí by novinárom radi pomohli. Preto sme sa rozhodli vytvoriť bezplatnú službu Medializuj.sk, ktorá spája novinárov s odborníkmi a pomôcť tak obom stranám,” vysvetľuje Jana Beerová, spoluzakladateľka projektu.

Šanca pre zodpovednejšiu žurnalistiku

Do databázy sa môžu pridať novinári a odborníci z celého Slovenska. Stačí sa zaregistrovať a počkať na schválenie registrácie. „Všetky registrácie a rovnako aj všetky otázky od novinárov, ktoré sú zadané do systému, kontrolujeme manuálne, aby sme maximalizovali kvalitu služby,” hovorí Beerová. Novinár môže po registrácii vytvoriť výzvy pre špecialistov pôsobiacich v konkrétnom odbore, ale vie aj položiť otázku širokej verejnosti, napríklad pri príprave ankety. Filtrácia je možná aj na základe regiónu pôsobenia a publicista môže kontaktovať respondenta aj individuálne.

Službu už aktívne využívajú desiatky novinárov. „Pri rôznych témach je dôležité čitateľom poskytnúť nezávislý názor odborníka na danú problematiku. Novinári väčšinou majú kontakty na takýchto ľudí, ale vždy je dobré mať platformu, v ktorej nájdu expertov na rôzne oblasti a vedia ich bezprostredne kontaktovať. Takou je aj Medializuj.sk, sám som ju opakovanie využil,” hovorí dlhoročný novinár Michal Frank.

Služba je zadarmo

 Registrácia do zoznamu odborníkov prebieha nepretržite. Po zadaní základných údajov môže používateľ vyplniť svoj profesijný životopis, opísať svoje skúsenosti a úspechy, pridať rôzne odkazy či priložiť fotografie, ktoré smie novinár použiť v pripravovanom článku.

Služba prepájania novinárov a odborníkov je bezplatná. „Je pre nás dôležité, aby bola táto služba navždy poskytovaná zadarmo a veríme, že vďaka nej vznikne množstvo kvalitných textov, ktoré potešia čitateľov,” hovorí Beerová. V budúcnosti pribudnú aj platené služby, ako napríklad distribúcia tlačových správ. Pilotne bol projekt spustený na Slovensku, v priebehu roka 2020 bude rozšírený do viacerých krajín Európy.

Značky: