Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na podanie daňového priznania a zaplatenie vyrubenej dane v riadnom termíne zostáva ešte  sedem pracovných dní. Aj vlani si nechávali daňovníci túto povinnosť najmä na posledný možný deň, no už v menšej miere ako po minulé roky. Vyplýva to zo štatistik ČSOB o platbách. Keďže Veľká noc vychádza tento rok na prelom marca a apríla, na podanie priznaní majú daňovníci pár dní „k dobru“. Posledným dňom pre priznanie daní v riadnom termíne je utorok, 3. apríl 2018.

Bez ohľadu na to, či ide o zamestnancov, živnostníkov alebo firmy, väčšina z nich platí dane na poslednú chvíľu. No už nie v tak výraznej miere ako v minulosti. Z údajov ČSOB o platbách vyplýva, že takmer dve tretiny (64%) fyzických osôb zaplatili vlani vyrubenú daň z podnikania alebo prenájmu počas posledných piatich marcových dní. Pre porovnanie, v roku 2016 si podanie priznania nechali na posledné dni až tri štvrtiny  (72%) daňovníkov.

Z našich údajov o platbách vyplýva, že vlani platili daňovníci dane v o niečo väčšom predstihu, a to nielen v prípade spomínaných fyzických osôb, ale aj právnických osôb. Počas posledných piatich marcových dní tak urobilo 71% subjektov, zatiaľ čo rok predtým to bolo až 80% z nich. Na úplne posledný deň, 31. marec, si túto povinnosť nechalo 22% subjektov, oproti 28% v roku 2016, vysvetľuje hovorkyňa ĆSOB Anna Jamborová.

Aby boli dane zaplatené včas, rozhoduje dátum, kedy sú peniaze z účtu odpísané. Klienti ČSOB majú viacero možností, ako dane zaplatiť aj na poslednú chvíľu.

Daňovníci môžu zadať platbu v posledný možný deň, a to 3. apríla 2018 priamo v pobočke do 15:00 hod.  Prostriedky z účtu im budú v ten istý deň aj odpísané, a deň na to pripísané na účet Finančnej správy SR,“ približuje Jamborová.

Viac času majú tí, ktorí využijú kanály elektronického bankovníctva. V tomto prípade majú v posledný možný deň čas do večera do 21:00 hod a platbu môžu realizovať cez aplikáciu ČSOB SmartBanking, ČSOB Internetbanking 24, ČSOB BusinessBanking Lite, alebo MojaČSOB.

Viac o daniach

Poradca pri vyplňovaní daňového priznania – kto, kde, koľko a ako?

Značky: