Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kvôli pandémii sme za ostatné roky strávili v našich domácnostiach viac času ako kedykoľvek predtým.

Faktom je, že ak sa na niečo pozeráme príliš dlho, začneme si všímať aj to, čo by sme si za normálnych okolností nevšimli. Možno ste sa začali cítiť nepohodlne vo vlastnom domove, no sami neviete, čo by ste mohli zmeniť. Skúste sa inšpirovať nasledujúcimi nápadmi a opäť oživte svoj domov.

Strechy

Strecha hrá dôležitú úlohu pokiaľ ide o celkový dojem z vášho pozemku. Možno ste na zastrešenie terasy použili lexan a teraz je už starý, polámaný a zažltnutý. Riešením by mohla byť investícia do inej strešnej krytiny ako napríklad asfaltové šindle. Tie pôsobia elegantnejšie a dodajú vášmu prístrešku a pozemku šmrnc, ktorý hľadáte.

Zeleň

Výstavba murovaných plotov sa vám možno zdala ako výborný nápad, no teraz sa pozeráte na obyčajnú šedú stenu a hľadáte spôsoby ako ju oživiť. Murované ploty majú mnoho výhod, no nie vždy sú esteticky príjemné. No je veľmi jednoduché ich transformovať. Stačí ak pri plot vysadíte kvety, ihličnany alebo popínavé rastliny. Vysadiť ich môžete aj pozdĺž chodníkov  alebo príjazdovej cesty. Celý dvor bude odrazu vyzerať ako oáza pokoja.

záhrada renováciaZdroj: elements.envato.com

Plot a brána

Čo keby ste dopriali vášmu plotu nový náter? Ak ste pripravení na nákladnejšie zmeny, môžete ho úplne vymeniť za nový. Zmodernizujte exteriér a zvoľte automatické pohony brán, ktoré vám zjednodušia život.

Vonkajšie osvetlenie

Osvetlenie v okolí domu nie je tak nevyhnutné ako vnútorné, no pokiaľ ide o vylepšenie vzhľadu vášho pozemku, neexistuje lepšia stratégia. Určite treba myslieť na to, že nesmie vyrušovať susedov alebo vytvárať zbytočné svetelné znečistenie. Použiť môžete malé solárne lampičky v okolí chodníkov a možnosťou je aj výmena vonkajších nástenných svietidiel. Dnes sú moderné svetelné reťaze zo žiaroviek, ktoré doplnia atmosféru vašej terasy alebo altánku.

nová záhradaZdroj: elements.envato.com

Menej nákladné tipy

Ak vám stačí zmeniť zopár maličkostí, pustite sa do týchto projektov:

  • Pridajte na vchodové dvere veniec, ktorý dokážete vyrobiť sami. Stačí si kúpiť polystyrénový kruh a nazbierať sezónne rastliny. Na letný veniec môžete použiť mušle z dovolenky alebo obilie. Na jeseň nazbierajte gaštany alebo šípky. V zime postačí ihličie a šišky.
  • Vytrhajte pýr. Možno vám k spokojnosti stačí, ak odstránite všetku nežiadanú zeleň spomedzi dlažobných kociek alebo v predzáhradke. Na to vám stačí len pár hodín vášho času a motivácia.
  • Premeňte odpad na dekorácie. Povaľuje sa vám v pivnici starý bicykel alebo možno dokonca koleso z vozu? Takéto poklady stačí trocha umyť, možno natrieť a ozdobiť. Dodáte okoliu svojho domu charakter a individualitu.

Tak neváhajte a pustite sa do práce. Niekedy stačí aj malá zmena, ktorá transformuje velý váš pohľad na exteriér.

Značky: