Mercedes-Benz EQV 300 sme testovali v Rakúsku a overili sme si, ako sa dá využívať v krajine, kde je už rozvinutá infraštruktúra elektrických nabíjačiek.

Tá utešene rastie aj na Slovensku a naozaj sa už dá žiť s čisto elektrickým autom, a to nielen v rámci mesta, ale aj pri pohybe po celej krajine či dokonca po celej Európe.

EQV-300 je veľkopriestorové vozidlo vybavené čisto elektrickým pohonom. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 90 kWh umožňuje podľa normy WLTP dojazd až 418 kilometrov.

Auto je určené aj pre rodinu, hodí sa pre rekreačného športovca alebo sa dá využiť ako vozidlo kyvadlovej dopravy či na každodenné rozvážanie tovaru.

Ak sa vám video nezobrazuje, pozrite si ho na YouTube.

Dizajn

Rodina EQV je v ponuke aj s dlhým rázvorom kolies a najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou až 3500 kilogramov. Z hľadiska dizajnu vás hneď zaujme maska chladiča s čiernym panelom s pochrómovanými lamelami a čistý pohľad zboku.

Maximálka podľa limitu diaľnice

Elektrické hnacie ústrojenstvo EQV sa nachádza na prednej náprave a dosahuje výkon až 150 kW (204 k) s krútiacim momentom 362 Nm. Elektromotor, prevodovka, chladiaca sústava, ako aj výkonová elektronika tvoria integrovanú jednotku. Akumulátor je umiestnený v spodnej časti vozidla. Maximálna sériová rýchlosť je 140 km/h, ako prvok mimoriadnej výbavy si môžete objednať vyhotovenie s maximálkou 160 km/h.

Mercedes-Benz EQV 300

Prehľadné ovládanie vo vozidle

Inteligentné nabíjanie

EQV je vybavené vodou chladenou nabíjačkou so striedavým prúdom s výkonom 11 kW. Môžete ho teda nabíjať aj doma/vo firme so striedavým prúdom (AC). Rýchlonabíjanie jednosmerným prúdom funguje prostredníctvom CCS zásuvky, ktorá je v prednom nárazníku.

Akumulátor vozidla EQV takto možno rýchlo nabiť vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu 110 kW a na rýchlonabíjacej stanici to trvá približne 45 minút (z 10 % na 80 %). Mercedes-Benz EQV nabíja akumulátor aj počas jazdy. Ak brzdíte, mechanický otáčavý pohyb sa premieňa (rekuperuje) na elektrickú energiu a nabíja akumulátor.

Ako vodič môžete silu rekuperácie značne ovplyvniť radiacimi páčkami, ktoré sa nachádzajú za volantom. Komfortný spôsob jazdenia však umožňuje funkcia so stupňom rekuperácie DAUTO. Vtedy sa prepoja informácie z bezpečnostných asistentov, navigácie a kamery a intenzita rekuperácie sa v reálnom čase prispôsobí podľa danej situácie. Štyri jazdné programy okrem toho pomáhajú individuálne si vybrať počas jazdy medzi maximálnym komfortom a maximálnym dojazdom.

Miesto vo vozidle

Vďaka umiestneniu akumulátora v podlahe vozidla je celý interiér bez obmedzení. Napr. pre rodinu je výhodnou aj meniteľná konfigurácia sedadiel. Vďaka flexibilnej zástavbe samostatných sedadiel alebo lavíc sa EQV svojou konfiguráciou môže zmeniť na 5-, 7- alebo aj 8-miestne vozidlo.

Multimediálny displej s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 10,25 palca slúži ako centrálny ovládací bod rôznych prvkov. Napr. pomocou neho obmedzíte nabíjací prúd, nastavíte čas odjazdu na účely predklimatizovania, zobrazíte tok energie či histogram spotreby.

Plánovanie trasy

V Rakúsku sme vyskúšali funkciu navigácie s Elektrickou inteligenciou a službou Mercedes me Charge. Trasu si ideálne naplánujete ešte pred jej začiatkom priamo z obývačky alebo z kancelárie.

So službou Mercedes me Charge máte k dispozícii jednoduchý prístup k celoeurópskej sieti nabíjacej infraštruktúry. Nabíjanie možno spustiť, zastaviť a zaplatiť zaň prostredníctvom aplikácie Mercedes me, nabíjacej karty alebo multimediálneho displeja vo vozidle. Prístup k sieti rýchlonabíjacích staníc Ionity je k dispozícii aj za cenovo zvýhodnenú sadzbu za nabíjanie. A takéto stanice sa budujú aj na Slovensku.

Mercedes-Benz EQV 300

Takto sa plánuje trasa vo vozidle

Ako to funguje?

Naplánujete si cieľ vašej cesty a systém vám odporučí vhodné nabíjacie stanice na trase. Budete pritom nabíjať tak, aby ste minuli čo najmenej času na vašej trase. Teda nebudete nabíjať do 100 % (čo je časovo aj ekonomicky nevýhodné), ale len do 80 % alebo do hodnoty, ktorú si sami zvolíte v systéme. Rovnako si môžete určiť, že v cieli cesty chcete mať ešte 20 % energie, keďže tam, kam idete nie je žiadna nabíjacia stanica.

Čo to bude stáť?

EQV 300 je dostupný ako štandardný variant a vo vyhotovení AVANTGARDE Line a s dlhým rázvorom. Cena modelu EQV 300 začína na 73 968 € s DPH. V cene je aj balík údržby na štyri roky. Počas tohto obdobia to pokrýva náklady na údržbu podľa servisného zošita a predpisov výrobcu. Dostanete aj certifikát akumulátora Mercedes-Benz so zárukou na 160 000 kilometrov alebo osem rokov. V cene sú zahrnuté aj Mercedes me Remote & Navigačné služby s platnosťou na 36 mesiacov, služba Mercedes me Charge na dvanásť mesiacov a členstvo v sieti Ionity taktiež na 12 mesiacov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu