Misia Artemis I je pre NASA úspechom, zamrzí však dlhá prestávka pred Artemis II.

Riadeným pádom bezpilotnej vesmírnej lode Orion do mora pri pobreží Kalifornie by mala počas nadchádzajúceho víkendu skončiť vesmírna misia Artemis I. Zatiaľ všetko prebieha bez väčších komplikácií či problémov a je pravdepodobné, že misia bude aj úspešne zavŕšená.

Jedným z posledným veľkých manévrov bol prelet Orionu len 130 kilometrov od povrchu Mesiaca. Bol to dôležitý test pre budúce misie, prostredníctvom ktorých majú byť na obežnicu Zeme po desaťročiach opäť dopravení ľudia.

Trochu smutnou správou však je, že pokračovanie, teda misia Artemis II, je vzdialená zrejme dva roky a neuskutoční sa skôr ako začiatkom roka 2025. NASA sa síce nevzdáva myšlienky poslať ľudí do kozmu už v roku 2024, ale tento plán pre celkové meškanie príslušného vesmírneho programu nevyzerá pravdepodobne, ako informuje portál Arstechnica.com.

Misia Artemis I sa začala 16. novembra 2022 štartom rakety SLS (Space Launch System), ktorá je doteraz najvýkonnejšou raketou, aká kedy zo Zeme odštartovala. Cieľom misie bolo raketu i vesmírnu loď otestovať pred letmi s ľudskou posádkou.

Program Artemis zahŕňa i plán vybudovať na Mesiaci stálu základňu, kde by astronauti mohli žiť a pracovať podobne ako dnes na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Mesiac by NASA následne mohla použiť aj ako odrazový mostík pre prvé misie s posádkou na Mars, ktoré by sa mohli uskutočniť v roku 2030.

Zdroje: Arstechnica.com, Digitaltreds.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.