Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako desať percent financií získaných prostredníctvom tzv. ICO (Initial coin offering) sa stratí alebo je ukradnutých pri hackerských útokoch. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Ernst & Young (EY), ktorý sa zameral na hlavné riziká investovania do projektov kryptomien.

Spoločnosť EY formou prieskumu analyzovala viac ako 372 ICO, v rámci ktorých sú nové kryptomeny distribuované záujemcom a zistila, že z celkovo získaných 3,7 miliardy dolárov bolo doteraz ukradnutých približne 10 percent. Hackeri v prípade krádeže kryptomien používajú najviac takzvaný „phishing attack“, prostredníctvom ktorého každý mesiac ukradnú v priemere až 1,5 milióna dolárov. Princípom phishingu je rozosielanie správ, ktoré predstierajú, že pochádzajú z populárnych sociálnych sietí, aukčných webov, on-line platobných portálov, orgánov verejnej moci alebo od IT administrátorov. Prostredníctvom týchto správ sa hackeri snažia získať citlivé údaje používateľa (pre útočníkov sú zaujímavé najmä digitálne peňaženky držiteľov kryptomien).

Výskum tiež poukázal na to, že objem ICO sa znižuje. V novembri 2017 dosiahlo svoj cieľ menej ako 25 percent ICO, zatiaľ čo ešte v júni 2017 to bolo až 90 percent. Mnohé mladé firmy prostredníctvom ICO získavajú desiatky miliónov dolárov cez internet na financovanie svojich projektov, pritom často majú len hŕstku zamestnancov a stručne načrtnutý podnikateľský plán. „V súčasnosti sa ťažkosti so získaním potrebnej sumy z ICO dajú pripísať nielen nižšej kvalite projektov ale aj typickým problémom, ktoré sprevádzali niektoré projekty v minulosti,“ uviedol Peter Borák, partner pre poradenstvo v oblasti kybernetickej bezpečnosti spoločnosti EY na Slovensku. „Prieskum zvýraznil, že „achylovou pätou“ bola nízka kvalita niektorých podnikateľských plánov, chyby v kódovaní a v neposlednom rade i konflikt záujmov medzi spoločnosťami vydávajúcimi kryptomeny a komunitou ich vlastníkov,“ dodal.

Zaujímavosťou, ktorú prieskum EY odhalil je skutočnosť, že ohodnotenie ICO je často vedené takzvaným syndrómom FOMO (skratka z anglického spojenia Fear Of Missing Out), teda strachom z toho, že investor niečo zmešká. Syndróm FOMO tak prinútil investorov, aby vkladali peniaze do ICO rekordným tempom. Pri desiatich najkratších ICO bolo investovaných v priemere 300 tisíc dolárov za sekundu.

Veľkým rizikom pre investorov do kryptomien zostávajú odlišné pravidlá regulátorov v rôznych krajinách sveta, čo môže napomôcť ilegálnym aktivitám a špekuláciám s presúvaním ICO do krajiny s menej striktnou reguláciou. „Je faktom, že technológia blockchain má obrovský potenciál uplatnenia v mnohých odvetviach komerčného i verejného sektora. Problémom však naďalej zostáva samotné používanie kryptomien, ktoré umožňujú financovanie blockchainových projektov. Ako nevyhnutné sa javí zavedenie takých štandardov akceptovaných všetkými zainteresovanými stranami, ktoré umožnia zvýšenie transparentnosti, napomôžu predchádzaniu podvodom a významne sprehľadnia proces súvisiaci s vydávaním a používaním kryptomien. Len v takom prípade môže mať snaha o ochranu investorov a používateľov kryptomien šancu na úspech,“ uzatvára Peter Borák.

Detaily o uvedenom ICO prieskume, ako aj množstvo iných zaujímavých článkov a informácií je možné nájsť na internetovej adrese www.ey.com/gl/en/newsroom

Značky: