Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Skončil sa prvý ročník slovenskej kyberbezpečnostnej hry CyberGame, kde sa registrovalo viac ako tisícdvesto účastníkov.

Na hráčskej platforme „zbieralo vlajky“ 581 hráčov rôznych vekových kategórií a profesií a všetkým účastníkom tak CyberGame umožnila exkurziu do sveta profesionálov kybernetickej bezpečnosti.

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT ako odborný garant súťaže pripravilo počas desiatich týždňov v štyroch hracích vetvách viacej ako osemdesiat úloh a spravovalo kanál pre často kladené otázky. Štyri hracie vetvy – malvérová analýza, obfuskácia a kryptografia, forenzná analýza a OSINT analýza – boli inšpirované predovšetkým denným výkonom profesionálov.

Najvyšší počet bodov 741 a jednobodový rozdiel medzi prvým a druhým miestom svedčia o silnej konkurencii a kvalite hry. Podľa údajov v registrácii sú v prvej desiatke traja univerzitní študenti a jeden zamestnanec verejnej správy. Do malvérového laboratória spoločnosti ESET v Montreale poletí absolútny víťaz CyberGame,  najlepšia hráčka a najlepší študent.

Víťaz CyberGame Janči je programátor v IT, dokonca bez špeciálnych bezpečnostných skúseností: „Oslovilo ma, že hra je slovenská a najmä typy úloh, ktoré sa tam riešili. Slovensko možno trošku zaspalo v tejto oblasti oproti ostatným krajinám, kde takéto akcie už bežia dlhší čas. Ale zase, už sa to aj u nás začína pomaly rozbiehať.“

Najlepšia hráčka Ľubica je príslušníčkou Ozbrojených síl Slovenskej republiky, toho času na rodičovskej dovolenke: „CyberGame bola moja prvá skúsenosť so cyber security, veľmi ma zaujala a vďaka tejto hre som zistila, že je to oblasť, ktorej sa chcem ďalej venovať. Hra bola perfektne pripravená, bola to skvelá skúsenosť a zážitok.“

Martin je študent na FIIT STU a venuje sa informačnej bezpečnosti ako analytik: „Hra ma oslovila najmä kvalitou scenárov, ktoré boli veľmi dobre pripravené a príjemne sa hrali.“

„Nároky na vzdelávanie a osvetu v kybernetickej bezpečnosti rastú a gamifikácia je účinný a efektívny model pre všetky vekové kategórie,“ uviedol Rastislav Janota, riaditeľ SK-CERT. „Zaujímajú nás vzdelaní hráči, ktorí použili CyberGame ako tréningovú platformu, ale aj takmer sedemsto účastníkov, ktorí sa prihlásili a nahliadli do nášho sveta kybernetickej bezpečnosti.“ Desiatka hráčov do 25 rokov dostane ponuku reprezentovať Slovensko v národnom tíme European Cyber Security Challenge v septembri vo Viedni.

CyberGame v číslach

  • 1 242 registrovaných účastníkov
  • 547 hráčov a 34 hráčok, ktorí skórovali, čiže vyriešili aspoň jednu úlohu
  • 231 hráčov študentov zo základných, stredných a z vysokých škôl
  • 30 aktívnych hráčov do sedemnásť rokov
  • 93 hráčov uviedlo ako zamestnávateľa verejnú správu

Úplné výsledky a poradie nájdete na webovej stránke www.cybergame.sk

Značky: