Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zhon, preplnené parkoviská, zápchy a netrpezliví ľudia v obchodoch. Hektická je aj situácia na cestách, čo vedia najmä dopravní policajti, pre ktorých je posledný mesiac v roku jedným z najnáročnejších. Za minulý rok v ňom evidovali viac ako 1200 dopravných nehôd, čo je jeden z najvyšších údajov počas celého roka.

Malé škody, veľa starostí?

Aj malé ťuknutia, škrabance či napríklad odlomené spätné zrkadlo vedia poriadne nahnevať. Keď si pri návrate na parkovisko nájdete poškodené auto aj s telefónnym číslom od vinníka, je to ten lepší prípad. Situáciu však môžete vyriešiť jednoducho aj v prípade, že nepoznáte vinníka. Stačí ak máte havarijné poistenie a zahŕňa vandalizmus. V takom prípade sa obráťte na svoju poisťovňu, oni vám už poradia. Ak by ale bola situácia vážnejšia, pripravili sme pre vás tento krátky návod, ktorý vám v postupných krokoch rýchlo a jednoducho poradí, čo by ste mali robiť.

  1. Ak ste do niekoho narazili, alebo niekto vrazil do vás, uistite sa, že auto sa už ďalej nebude hýbať. Ak je to možné, zabrzdite ho.
  2. Skontrolujte airbagy, pretože ak nie sú aktivované, ešte stále môžu vystreliť a poraniť vás. Vytiahnite aj kľúče zo zapaľovania, čím prerušíte elektrické kontakty.
  3. Pri nehode nezabudnite na:
  4. a) reflexnú vestu i pre ostatných pasažierov,
  5. b) výstražné svetlá,
  6. c) výstražný trojuholník umiestnený vo vzdialenosti minimálne 50 metrov v obci a 100 metrov na diaľnici.

Dôležité sú tlačivá „Správa o nehode“ alebo „Európsky záznam o nehode“, ktoré musíte vyplniť vždy, či už políciu voláte, alebo nie. Políciu volajte v prípade, že je škoda vyššia ako 3990 eur alebo sa ako účastníci nehody nedohodnete. Policajných príslušníkov je potrebné volať aj v prípade, keď je účastník nehody pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, keď je poškodená cesta, verejnoprospešné zariadenie alebo nastal únik nebezpečných látok.

  1. Skontrolujte svojich pasažierov. Ak ste do niekoho narazili, skontrolujte aj ľudí v druhom vozidle. V prípade zranení zavolajte záchrannú zdravotnú službu a políciu.
  2. Zdokumentujte si nehodu. Keď máte možnosť, urobte si aj niekoľko fotiek.
  3. V prípade, že je vinníkom nehody niekto iný, overte si jeho totožnosť, zaznačte si jeho meno, adresu, občiansky preukaz, evidenčné číslo vozidla, doklad o uzatvorení PZP, teda bielu alebo zelenú kartu.
  4. Ak ste nehodu zavinili vy, oznamujete udalosť svojej poisťovni, kde máte uzatvorené

povinné zmluvné poistenie. Keď vám auto poškodil iný vodič, náhradu škody vymáhate od poisťovne vinníka.

Dobre vedieť!
Nezabudnite, že Správa o nehode nestačí a je potrebné zaslať poisťovni aj Oznámenie škodovej udalosti, ktoré vo väčšine prípadov nájdete na stránke vašej poisťovne. Veľmi nápomocné vám budú aj asistenčné služby.

Značky: