Nová grafická karta od AMD má priamo súperiť s GeForce GTX 1080.

AMD v poslednej dobe ponúkalo grafické karty, ktoré spadali najmä do segmentu strednej triedy. Kombinovali cenovú dostupnosť a rozumný výkon. Spoločnosť teraz predstavila svoju novú vlajkovú loď, založenú na architektúre Vega.

Nové grafické karty Radeon RX Vega by mali ponúknuť porovnateľný výkon ako NVIDIA GeForce GTX 1080. AMD zatiaľ poskytlo relatívne málo informácií, takže si budeme musieť počkať na výsledky meraní, keď sa dostanú karty na trh. Výrobca však tvrdí, že najvyšší model nového radu ponúkne minimálne 53 fps vo vybraných hrách pri hraní v rozlíšení 1440p na ultra-širokouhlom rozlíšení.

Vľavo Radeon RX Vega 56. Vpravo Radeon RX Vega 64

Je zrejmé, že AMD má pod pojmom „vybrané hry“ na mysli najmä tituly, ktoré využívajú architektúru Vega naplno. Niektoré z týchto hier, ako je napr. Far Cry 5, sú spomenuté aj v oficiálnom videu. Je však škoda, že AMD nehovorí o prevádzke v 4K rozlíšení.

AMD Radeon RX Vega bude dostupný v základnej verzii Vega 56 s 56 výpočtovými jednotkami za cenu 399 dolárov. Výkon tejto karty je na úrovni 10,5 teraflopov. Model Vega 64 Air Cooled ponúka 64 výpočtových jednotiek a štandardné chladenie za cenu 499 dolárov (výkon 12,6 teraflopov), resp. mierne pretaktovanú verziu s vodným chladením za 699 dolárov (výkon 13,7 teraflopov). Európske ceny zatiaľ nepoznáme.

Karty sa dostanú do predaja v polovici augusta. Dá sa predpokladať, že vtedy už budú k dispozícii konkrétnejšie informácie o skutočnom výkone, porovnaní s konkurenciou aj európskych cenách.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Computex: AMD Radeon RX 480 je grafická karta pre virtuálnu realitu. Stojí iba 199 dolárov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit