Skupine čínskych bezpečnostných expertov zo spoločnosti Keen Security Lab sa podarilo prelomiť zabezpečenie Tesly a na diaľku sa s ňou pohrávať. Odomknutie dverí, polohovanie sedadiel, zapnutie stieračov, spustenie smeroviek či aktivovanie bŕzd na diaľku? Pre chlapíka menom Sen Nie a jeho kolegov žiadny problém.

TeslaModelS-3

Ako to skupinka šikovných expertov docielila? Vozidlo pripojili k svojmu Wi-Fi hotspotu a potom už len stačilo, aby šofér použil vstavaný webový prehliadač. Konkrétny postup hacknutia útočníci nezverejnili, no za pravdu im dala aj samotná Tesla vo svojom stanovisku pre portál The Verge. Experti úspešne prenikli do modelov rady S, predpokladajú však výskyt rovnakej zraniteľnosti aj u ostatných modelov. Ako presne to vyzeralo si môžete pozrieť sami v tomto videu:

Dobrou správou je, že svoj úspech ešte pred zverejnením oznámili bezpečnostnému teamu Tesly, ktorý už stihol v najnovšej aktualizácií firmvéru (v 7.1., 2.36.31) vydať opravu dotknutých zraniteľností. Ako experti, tak aj Tesla nabádajú majiteľov vozidiel, aby neodkladali update a v čo najkratšom možnom čase si firmvér aktualizovali.

TeslaModelS-19

Celosvetovo zatiaľ nie je známy žiadny prípad zneužitia týchto chýb, je to však v každom prípade znepokojujúce pripomenutie rizika, ktorému budú v budúcnosti autá pripojené na internet čeliť. Najmä taká aktivácia bŕzd vášho idúceho vozidla na vzdialenosť viac ako 19 kilometrov vás už totiž prinúti zamyslieť sa nad bezpečnosťou ako vás, tak i vašej posádky.

Zdroj: Business Insider

Autor: Ján Pápay

Viac o automobile Tesla:

VIDEO touchIT: Testovali sme elektromobil Tesla 85, Model S

Značky:

Nechajte nám správu