V Texase nedávno zatkli dvojicu hackerov, ktorý za pol roka odcudzila 30 kusov vozidiel Jeep Cherokee svojim majiteľom. Tí pritom svoje vozidlo nechali riadne zaparkované a uzamknuté na ulici a hackeri ho bez kľúča otvorili a naštartovali. 

Takéto hackerské krádeže sa v USA týkajú hlavne vozidiel Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ktorá používala mobilnú aplikáciu s jednoduchou formou prelomenia ochrany. Nissan napr. zastavil prevádzku aplikácie pre svoj elektromobil Leaf, ktorá niečo podobné umožňovala a mohla by viesť ku krádeži auta na diaľku. Preto ani nebol žiadny Leaf takýmto spôsobom odcudzený.

Nissan LEAF: 1000 km s elektromobilom za 5 dní

Spomínaná dvojica hackerov sa špecializovala len na vozidlá značky Jeep. Zatiaľ nie je jasné, či na pripojenie použili port OBD II alebo UISB, zrejmé je len to, že sa do vozidla násilne dostali a potom ho naštartovali pomocou pripojeného notebooku. S určitosťou je vylúčené zneužitie aplikácie UConnect, ktorú Jeep používa, ale nie je možné ju použiť na naštartovanie auta.

Dvojica hackerov je od piatka v rukách polície a ich výsluchy sa ešte neskončili. Autá dvojica preniesla cez hranicu do Mexika, kde ich hneď aj predávali.

Automobilky na základe týchto skúseností sprísňujú pravidlá, čo môže aplikácia na diaľkový prístup k vozidlu urobiť a upravujú aj možnosti využitia portu OBD II.

Zdroj: ABC 13

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu