Nie vždy to dopadne dobre.

Automobilka Tesla predstavila funkciu autopilota v januári tohto roka. Funkcia bola pôvodne dostupná pre verziu P85D, avšak pred pár dňami ju výrobca sprístupnil majiteľom ostatných verzií Modelu S.

Hoci Tesla definuje autopilota ako pomocníka, ktorý asistuje pri riadení, mnohí vodiči robia pravý opak. Testujú, či auto dokáže jazdiť samotné. Ako to dopadne, si môžete pozrieť v priloženom videu:

Je zrejmé, že technológia aktuálne nie je natoľko vyspelá, aby vozidlo jazdilo úplne autonómne. Funkcia autopilot má pomôcť vodičom držať sa v rámci pruhu, resp. sa bezpečne preradiť, nasledovať auto s určitým odstupom a takisto pomôcť reagovať na náhle problémy. Tesla však zdôrazňuje, že za vozidlo je aj naďalej zodpovedný vodič a funkciu autopilot treba využívať s rukami na volante. Aby šofér stihol promptne zareagovať, keď sa ozve alarm.

Automobilka takisto dávnejšie prezentovala, že hlavný prínos funkcie spočíva najmä v jazde na diaľnici. Vtedy vozidlo dokáže lepšie rozpoznať svoje okolie a vykonať optimálnu akciu. Nehrozí tu riziko, že sa náhle objaví rýchlo idúce auto v protismere.

Prínos autopilota sa má prejaviť najmä na diaľnici. Vozidlo dokáže v prípade potreby prejsť z jedného pruhu do druhého

Prínos autopilota sa má prejaviť najmä na diaľnici. Vozidlo dokáže v prípade potreby prejsť z jedného pruhu do druhého

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu